Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Римейк на “Българан е талант” за рождения ден на БГ киното във Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

kinematografisti

Младите кинолюбители от кино школа „Братя Люмиер“ при Общинския детски комплекс във Варна ще отбележат рождения ден на българското кино. Това ще стане с прожекция в ОДК, на която ще бъде представен римейк на лентата „Българан е талант”.  Неин режисьор е Юлиан Минков, а сценаристи са Тодор Николов и Деян Статулов. В тази версия Българан се играе от Тодор Николов, а Младата дама от Таня Пенева.

На 13 януари тези, които помнят биографията на българското кино, се сещат за първата родна прожекция, състояла се в салона на „Модерен театър” в София. Но преди „Българан е галант” (1915 г.), комедия, режисирана от Васил Гендов и продуцирана от акционерно дружество „Модерен театър”, у нас попадат и други герои и обстоятелства, които заслужават внимание. През 1897 г . в Русе, а после и в други градове, гражданите започват да се събират около афиши със следни любопитни съобщения: „Ново! Кинематографът – чудо на ХХ век” и срещу левче, зрителите се потапят в историйките, дело на Братя Люмиер. Така и нашенци присъстват на „Закуска на бебето”, „Полетият поливач” и досущ като парижани реагират, когато влакът пристига на гара Сиота.

“Идеята на подобен род уроци е младите кинематографисти в Общински детски комплекс да се запознаят с историята на българското кино, защото в нея са вложени не само усилията и творческо мислене на първите кинодейци, но и идеята за един нов и по-добър свят”, казва Елица Матеева, ръководител на кино школа “Братя Люмиер”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *