• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Дъщеря държи майка си под ключ, храна – веднъж дневно
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Възрастна жена от село Росно, община Златарица, е била принудена от близките си да живее в скотски условия. Стояла е под ключ, хранена е един път на ден само с вода и хляб, докато близките ѝ са се разпореждали с нейната пенсия. С намесата на полицията жената беше изведена от дома си. С измръзвания на пръстите на двата крака пострадалата беше настанена за лечение в Хирургичното отделение на Великотърновската болница, пише dnes.bg.

  85-годишната Марийка Станчева е един от многото случаи на възрастни хора, подложени на тормоз от децата си. За случая властите в Общинския център в Златарица и в село Росно научават в края на годината, когато дъщерята насилник починала и трябвало да бъде издаден смъртният акт. Тогава кметът на Златарица Пенчо Чанев разпоредил на кметския наместник в Росно Пенка Конакчиева да отиде до къщата:

  “Аз трябва да отида да видя в какво състояние е бабата. Но понеже в тяхната къща не се влиза свободно, бабата под ключ – и помолих за съдействие. Изпрати ми полицаите, отидохме заедно. Потресена съм от гледката, която видях – бабата права до масата, яде филия хляб и пие вода от кофичка от мляко. Измръзнала, студено, печка незапалена. 11 часа тя не беше още закусвала. Самата тя ми казва, че ѝ дават храна един път на ден, а бабата започна да ми се моли да я вземем и да ѝ намерим дом. Не иска да стои повече там. Голям тормоз е имала. Дъщеря ѝ я била”.

  В случая над възрастната жена е издевателствала дъщеря ѝ. Принудила я да продаде всичките си имоти – жилище в Пловдив и земеделските земи, прибрала я в къщата в златаршкото село Росно, заключила я, взела ѝ личната карта и дебитната, по която е превеждана пенсията. Марийка Станчева била принудена да живее в нечовешки условия с дъщеря си и внука.

  Марийка Станчева била изведена с полиция от дома на роднините си и настанена в Старческия дом в Златарица. През деня се нахранила, а през цялата нощ плакала. Никой в село Росно не подал сигнал какво се случва зад стените на къщата, защото никой не бил допускан от стопанката на дома да влиза, казва кметският наместник.

  Внукът, 34-годишният Иван Атанасов, е единственият роднина на тормозената жена, предава БНР. Той е неспособен да се грижи за нея, коментира кметицата Пенка Конакчиева:

  “Криминално проявен. Не може да полага грижи. Той е безработен. Никога не се е задържал на едно и също място на работа и преценихме, че той не може повече да се грижи, защото тя не заслужава такова отношение. В никакъв случай тя не може да остане там”.

  Вчера по обед през Спешна помощ Марийка Станчева беше приета за лечение във Втора хирургия в Областната болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Със сигурност жената е била боса в студа няколко дни, коментира лекуващият лекар д-р Иван Толеков: “Измръзване първа, втора степен. Няма да се наложи ампутация на пръсти. Продължително лечение в хирургия, докато се стабилизира състоянието ѝ”.

  За случая на тормозената възрастна жена бяха сигнализирани социалните служби, които започнаха проверки. Експресно беше издадена нова лична карта на жената. Мечтата на Марийка Станчева за старчески дом е трудно осъществима, защото места няма. Старческият дом в Златарица е пълен.

  След намесата на кмета Пенчо Чанев и разпореждане от Агенцията за социално подпомагане в София веднага беше издадена заповед за приоритетно настаняване на възрастната жена след приключване на болничното ѝ лечение.

  Марийка Станчева се явява обаче надлимитна, което означава, че държавата няма да даде пари на Старческия дом в Златарица за нейната издръжка. Самият дом се нуждае от ремонти и подкрепа и търси дарители. 85-годишната Марийка Станчева намери спасение, но тя е една от малкото щастливки и една от многото възрастни хора, подложени на тормоз от близките си.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg