• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Във Варна вече има контейнери за дрехи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БЧК
  Снимка: БЧК

  Изискването към даряваните дрехи и аксесоари е да бъдат годни за употреба и да са прилежно опаковани в торбичка

  Контейнери за стари дрехи, чанти или други аксесоари вече са поставени във Варна. Такива има край пазар “Часовника” (Синия пазар), Колхозния пазар, на бул. “Чаталджа”, в Цветния квартал, в кв. “Аспарухово” и на паркинга на Метро, става ясно от коментари в социалната мрежа Facebook. Идеята е в тях да бъдат оставяни запазени дрехи и други текстилни продукти, които стават за употреба. Предвижда се във Варна такива пунктове да има на 10 места в града.

  Снимка: Веси Димитрова/Facebook
  Контейнер за дрехи в района на пазар “Часовника”. Снимка: Веси Димитрова/Facebook

  Националната кампания за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти, дарени от граждани, се реализира от БЧК, съвместно с фирма „Хюманита“ по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. Контейнери вече има в София и Пловдив.

  Събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване. Изискването към даряваните дрехи и аксесоари е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка, съобщават от БЧК.

  С тези, които са годни за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда. Предвижда се и износ предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др.

  Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.

  Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси.

  4 коментара

  1. Veselina Hristova

   Браво на инициативата! Похвално дело!

  2. Деница Василева

   Къде точно са поставени на Чаталджа?

  3. Валя Маркова

   Браво!!!
   Поздравявам БЧК!!!

  4. Димитричка Топалова

   Никаква опасност от преравяне.Щом торбичката се постави,завърта се барабан,който я поема и тя пада вътре в контейнера. Достъп до нея и другите няма. Така е в европ.държави.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg