• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Жител на Варна иска по-широки тротоари на малки кръстовища
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  предложение

  Тази мярка е използвана в много европейски градове

  Да се разширят тротоарите на кръстовищата на малки улици, предлага жител на Варна. Така ще се увеличи безопасността на пешеходците, особено на места, където в зоната на кръстовищата се паркират коли, заявява Дмитрий Иванов, който е внесъл предложение в общината. Според него мярката може да се изпълни съвместно с планираните от местната власт ремонти на малките улици в града.

  Разширените тротоари увеличават видимостта на шофьорите. Иначе се създава опасност за пешеходците, които трябва да заобикалят паркирани автомобили, понякога и да излизат на платното на улицата. Дори да не се налага да излизат на улицата, спрялата там кола пречи на видимостта на шофьорите и те в последния момент могат да видят „изскачащия” иззад спрялата кола пешеходец. Особено ако колата е по-висока, аргументира се мъжът.

  Такива кръстовища най-често са нерегулирани, съответно шофьорът без предимство трябва да излезе напред, за да може да види идва ли някой. Вземането на завоите е по-трудно, дори за опитни шофьори, допълва Иванов.

  Тази мярка е използвана в много европейски градове и е предвидена с Наредба № РД-02-20-2/20.12.2017 г. , информира гражданинът, който е описал в писмото си и съответните текстове, регламентиращи разширението на тротоари.тротоар

  Според чл. 87 в наредбата, при нерегулирани със светофар пешеходни пътеки се оформят тротоарни уширения. Техните дължини за улици от първостепенната улична мрежа са 15 метра, а за улици от второстепенната улична мрежа – 8 метра.

  Според чл. 120, началото и краят на ленти или площадки за паркиране се определят в рамките на улични кръстовища, като се осигурява достатъчно видимост: за улици, пресичащи улици от първостепенната улична мрежа – 15 метра; за улици, пресичащи улици от второстепенната улична мрежа – 8 метра и за улици, пресичащи пешеходни зони – 18 метра.

  Началото и краят на лентите и площадките за паркиране се отделят от осигуреното пространство за видимост с бордюр с височина най-малко 80 милиметра и се оформят като част от тротоара.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg