• Варна
  13°
  разсеяна облачност
  Влажност: 46%
  Вятър: 5m/s W
  Отбелязваме Деня на родилната помощ
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: "Аз вярвам и помагам"
  Снимка: “Аз вярвам и помагам”

  Денят на родилната помощ, известен като Бабинден, ще бъде отбелязан днес в много болници в страната. Празникът в изцяло обновения и модернизиран болничен сектор за оказване на родилна помощ във варненската МБАЛ „Света Анна“ започва в 11 часа. Ритуалът ще се състои във фоайето на Родилното отделение. На церемония в столичния “Майчин дом” ще бъдат отличени с най-високото признание на болницата един изявен лекар и един акушер с особен принос за професията.

  Повече акушерки и повече бебета за България си пожелават и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Оттам отчитат, че в момента у нас работят 3578 акушерки, което е наполовината от нуждите на здравните заведения у нас. Във връзка с празника, ръководството на БАПЗГ предоставя на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение, предаде БНР.

  Със затруднения и липса на неонатолози посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично отделение. През миналата година в Ямболската болница са проплакали 418 деца –  двайсетина повече от предходната, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов. Това обаче е единствената добра новина: “Тук раждат най-тежките случаи. С усложнение, в тежко състояние, родилката не може да отиде някъде другаде и идва тук. Най-тежките са тук. Другите са планови раждания, които си ходят в другите градове”.

  Само двама са гинеколозите в отделението: “Неонатолози нямаме и просто ми е много притеснено и не знам какво ще стане, а пък и в града няма друга болница за раждания”. Повече от 10 години родилките от Ямбол предпочитат да раждат в Сливен, Стара Загора и Бургас.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg