• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проект “Единение” или храна с история
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  храна2

  Капама, ошав и попара са част от 6-степенно дегустационно меню в гурме ресторант в центъра на София. В менюто могат да се намерят още ястия с компоненти като „Лунен” боб от Куртово Конаре, пестил от сини сливи и праз „Български гигант“. Представянето на всички тези продукти и рецепти са част от социалния проект „Единение“. Той цели да запази нашето кулинарното наследство и да представи богатата история на българската храна в градска среда.

  В проекта вече участват пет заведения. Гостите им имат възможност да опитат родни и здравословни продукти и рецепти от всички краища на България, представени по нетрадиционен и иновативен начин. А за това, че продуктите са полезни говорят фактите. Лунният боб, например, се оказва с много по-добри хранителни стойности от киноата. За сравнение – в 100 грама боб има 24 грама фибри, а в киноата – едва 7. Той е богат на желязо и съдържа по-малко от 1 грам мазнини. В гурме ресторант може да се опита в Лунна салата или разядка в комбинация с праз „Български гигант“. Пестилът пък се прави по традиционна българска рецепта на повече от век. В него няма добавена захар, а сладостта му идва единствено от сушените сливи в състава му. В миналото е присъствал на всички важни събития на трапезата на семейството, а днес е успешна добавка в съвременна капама, гурме попара или партнира добре на младо печено прасенце. Ошавът в наши дни е почистващ десерт, който отърсва вкусовите рецептори от срещата с основното ястие и подготвя сетивата за истинския десерт.

  храна1

  „Създадохме този проект, за да предлагаме на клиентите си храна с история и смисъл“, разказва Николай Григоров, който е собственик на ресторантите, в които се сервират продукти и рецепти от миналото. „В днешно време вече на всеки ъгъл могат да ти предложат вкусна храна. Но освен това е важно тя да е здравословна и с български произход“, споделя възгледите си той. Николай стои зад идеята на проект „Единение“. Неговата концепция за заведения е да поднася по креативен начин храна от малки български производители. Натъквайки се на забравени продукти и рецепти с помощта на екипа си, той решава да ги популяризира в ърбан среда и да докаже, че те по нищо не отстъпват на вносните, а напротив – превъзхождат ги. Ресторантите му организират тематични вечери веднъж в месеца, на които представят съвременно приложение на храни от миналото, използвайки иновативни кулинарни похвати и „плейтинг“, вдъхновен от космически явления.

  Но намеренията му не стигат само дотук. В дългосрочен план проект „Единение“ има за цел да подкрепя и подпомага хората от малките населени места в производството на екологично чисти продукти. Идеята е да се скъси пътят на храната от производителя до чинията и така той да бъде награждаван със справедлива цена, за да укрепне икономически и да продължи и следващата година да отглежда добивите си по традиционните методи и похвати.

  храна

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg