• Varna
  9°
  слаб дъжд
  Влажност: 87%
  Вятър: 7m/s E
  Три партии със сигурно представителство в ЕП, сочи проучване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Източник: Тренд
  Източник: Тренд

  Три партии ще имат сигурно представителство в новия Европейски парламент. Това сочат данни от проучване на “Тренд” за предстоящите евроизбори, цитирано от news.bg. Според него 39% от гражданите заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на евроизборите, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят.

  Данните показват, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

  Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението.

  Уточнено е, че в анкетата е заложено общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, “Атака”, НФСБ). При евентуална друга конфигурация, това ще окаже влияние върху изборния им потенциал.

  Демократична България и “Воля” запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца. Основната разлика в данни при евроизборите и парламентарните е готовността да се гласува. На този етап тя достига 45%, което е с близо 10% повече от готовността да се гласува на парламентарни избори.

  Трябва обаче да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *