• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Представител на ромски клан жали 9 годишна присъда за опит за убийство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съд

  Осъденият на 9 години затвор за опит за убийство Костадин И. от село Чернево обжалва присъдата си пред Апелативния съд във Варна. Наказанието е наложено през август 2018 г. от Окръжния съд, а самото деяние е извършено на 12 април 2015 г. в село Чернево, община Суворово. На тази дата Костадин направил опит умишлено да убие Георги Г., като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина.

  Подсъдимият е бил признат за виновен и осъден на 4 години затвор и затова, че е държал без разрешително 2 огнестрелни оръжия и боеприпаси. 28-годишният мъж ще търпи най-тежкото от присъдените наказания – девет години „лишаване от свобода“ при първоначален  строг режим. Първоинстанционният съд е осъдил Костадин да заплати на пострадалия обезщетение за претърпените неимуществени вреди в размер на  80 000 лева, както и 7891 лева за направените по делото разноски. Държавната такса върху уважения размер на гражданския иск е в размер на 3200 лв.

  Подсъдимият и пострадалият са принадлежали към големи родови общности в с. Чернево. Костадин бил от рода на  „копанарите“, а Георги от „златарите“. Враждата между двата рода била непримирима и дългогодишна. Във фаталния ден, според празничния календар бил Великден, отново се намерил повод за свада между представители на двете общности. Сериозно бил пострадал чичото на подсъдимия. Последвала гонка и дори нарочно предизвикан сблъсък между автомобили, управлявани от подсъдимия, който бил с брат си, а в другата кола бил пострадалият и други свидетели. Сблъсъкът между двата автомобила е станал на оживена улица, пред магазин за хранителни стоки и много хора, които е можело да бъдат сериозно наранени.

  Костадин стрелял с преправен на боен газов пистолет първо към автомобила на Георги. Пострадалият излязъл от колата и тръгнал към подсъдимия, който насочил пистолета към него и го прострелял на две места в гръдния кош. При инцидента пострадали още няколко души. Единствено бързата и адекватна лекарска намеса е спасила живота на Георги. В хода на делото пред първата съдебна инстанция са били разпитани повече от 40 свидетели, назначени и изслушани са били 11 различни експертизи.

  В протеста пред въззивната инстанция прокуратурата настоява съдът да завиши размера на наказанието като отчете изключително високата обществена опасност на деянието, което е поставило на риск както живота на пострадалия, така и на много други хора.

  Подсъдимият изрази и пред този съд съжаление за стореното, обжалва присъдата и моли съда да намали размера на наказанието. Както той, така и неговата защита настояват, че е действал, за да се защити и в състояние на афект. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg