• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кои може да са новите политически играчи на Европа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Изборите за Европейски парламент през 2014 г. бяха ключов момент за леви и десни радикални партии. “Алтернатива за Германия”, “Шведски демократи”, испанската “Подемос” – всички те спечелиха първите си места през онази година. А гръцката “Сириза” получи шест места от едно през 2009 г.

  От тогава в държавите членки на ЕС бяха създадени повече от 100 нови партии, някои от които ще изпратят свои членове в Европейския парламент след вота през май. Кой ще направи пробив през 2019 г.? “Политико” насочва вниманието към някои нови партии, които си заслужава да бъдат следени, пише „Дневник“.

  “Алтернатива за Германия”

  Да, крайнодясната германска партия спечели седем места през 2014 г., но от тогава изгуби всички си евродепутати заради отстъпничество или заради националната политика. Партията, която реши да води кампания за напускане на ЕС, може да спечели 13 места според проучване на “Политико”.

  “Република, напред!”

  Партията на френския президент Еманюел Макрон може да се окаже най-разочароващият новодошъл. Макар първоначално ееврофилите да се надяваха тя да спечели поне 30 места, оформяйки ядрото на нова проевропейска коалиция на либерали, умерени социалдемократи и християндемократи центристи, партията сега е на път да получи едва 19 места. Междувременно вътрешният натиск, най-скоро от страна на “жълтите жилетки”, разсея Макрон от сключването на съюзи извън Франция. Слънчевият лъч за Макрон е, че неговите места може да са необходими за сформирането на широко проевропейско мнозинство в парламента. Така че, макар и отслабен, той вероятно ще е решаващ фактор.

  Непокорните поляци

  Полша е дом на две нови движения, които може да откраднат места от най-наскоро управлявалите страната партии – “Право и справедливост” и “Гражданска платформа”. Крайнодясната “Кукиз ’15”, водена от бивш пънкар, спечели 42 места в полския парламент през 2015 г., но трудно поддържаше последователност. Тя е на път да получи четири от 52-те полски места в Европесйкия парламент и да се присъдеини към съюза, включващ италианската управляваща партия Движение “Пет звезди”. Друго движение, разположено в лявоцентристкото политическо пространство и водено от бившия кмет на Слупск Роберт Биедрон, все още не е регистрирано като партия. Според социологичекси проучвания то може да спечели пет места, ако участва в надпреварата.

  Чешката “Пиратска партия”

  Подкрепяната от Зелените политическа партия е в конкуренция с консервативната Гражданска демократическа партия за второто място в чешките социологически проучвания. “Пиратите” може да получат своите първи четири евродепутатски места, което ще ги постави наравно с германските Зелени като най-големите уистории на успеха на природозащитниците през 2019 г. Крайнодясната “Свобода и пряка демокрация” е друга нова чешка партия, която се очаква да спечели първото си място.

  Кръстоносците срещу корупцията в Румъния

  Две нови партии водят разговори да участват заедно на изборите през май на основата на антикорупционна платформа. “Плюс” на бившия премиер Дачиан Чолош вече избра своите 43-ма кандидати за евродепутати за 33-те румънски места. Другата партия е Съюз “Спасете Румъния”, трета по големина в румънския парламент. Заедно те биха спечелили 18% от гласовете и шест места.

  Латвийските новаци

  Три от петте партии, събиращи най-голяма подкрепа в Латвия, не съществуваха преди пет години. “Кой притежава държавата?”, “Нова консервативна партия” и Движение “За!” се очаква да спечелят по едно от осемте места на Латвия в Евроапарламента.

  Отворената врата на ниската активност в Словакия

  Избирателната активност на Словакия на евроизбори е шокиращо ниска – едва 13% през 2014 г., със само 6% гласували под 30 години. Всяка нова партия, която успее да грабне общественото внимание в седмиците преди вота, има шанс да привлече част от негласувалите 87%. Най-голяма вероятност да направят това имат десните “Народна партия – нашата Словакия” и “Ние сме родината”.

  Паневропейската левица

  Нито движението “Демокрация в Европа” (DiEM25), нито “Волт Европа” оказват особено влияние в социологичекдите проучвания, но и двете паневропейски микро партии вдигат доста шум в социалните мрежи. DiEM25 е ръководена от бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, който се явява в Германия. “Волт Европа” е ръководена от проевропейски настроени милениъли, новаци в политиката. Тя има клонове във всички страни от ЕС и е регистрирана като партия в осем от тях.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg