• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  28 дървета от вида цер отсечени край село Слънчево
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Интензивни проверки са стартирали горските служители във Варненско след незаконно изсичане на близо 30 дървета на територията на община Аксаково. При обход на горите в района на село Слънчево служители на ДГС „Варна” се натъкнали на 28 отсечени дървета от вида цер. В резултат от интензивната контролна дейност до момента са съставени 17 акта.

  „Съгласно правомощията си горските стражари са съставили констативен протокол и незабавно са уведомили Районната прокуратура. В резултат от системните проверки, които се извършват, нарушенията в горите намаляват, а количествата нерегламентирано добита дървесина обикновено са до 1 пространствен кубик”, коментира инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване  и защита на горите в Североизточно държавно предприятие. По думите му обходът в горите край Слънчево продължава, като са изготвени графици за дежурства на горските стражари.

  „Разчитаме и на съдействие от страна на гражданите, които със сигналите си на телефон 112 могат да бъдат изключително полезни за предотвратяване и разкриване на нарушенията”, каза още инж. Саров. Той припомни, че извършването на сеч, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина без разрешение се наказват с глоба от 50 до 3000 лв.

  Ако незаконните действия се извършват организирано с търговска цел от юридическо лице или едноличен търговец административното наказание е имуществена санкция  в размер от 100 до 5000 лв. При повторно нарушение в срок от една година от влизането в сила на наказателно постановление се налага глоба или имуществена санкция в троен размер. В случай, че нарушителите бъдат подведени под наказателна отговорност, ги грозят до шест години затвор и глоба от 1000 до 20 000 лв.

  Само през последните дни в горите в обхвата на ДГС „Варна” са съставени 10 акта и 5 констативни протокола за нарушения. Задържани са общо 7,5 куб. м незаконно добита дървесина. Други три акта са съставени при проверките в ДЛС „Шерба”, където от нарушител са конфискувани 1 куб. м дърва за огрев. С четири акта са завършили проверките на територията на ДГС „Провадия”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg