• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Софиянци по-високи с 1,5 см. Заради по-добрите условия на живот?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Pixabay
  Снимка: Pixabay

  Според проучване на специалисти от Българската академия на науките (БАН), родените и живеещите в подножието на Витоша са по-високи с около 1,5 см от средния българин. “Софиянци винаги са били по-високи от средния българин. Винаги жизненото равнище в София е било по-високо от средното за страната, това е основната причина”, потвърди пред Bulgaria ON AIR антропологът от БАН доц. Рачо Стоев и заключи, че по-добрите условия на живот ни правят по-високи в дългосрочен план.

  Той уточни, че в последното обобщение влизат резултатите от изследванията от началото на ХХ век до наши дни. Но по думите му необходимостта от национално изследване е назряла много отдавна. Доц. Рачо Стоев добави, че най-високите поколения са регистрирани при родените около 1985 година. При родени през 90-те години на миналия век ръстът намалява, което е характерно за цяла Източна Европа заради спада на жизненото равнище. “Теглото реагира в по-краткосрочен план – на храненето през последните няколко години”, поясни антропологът.

  Доц. Стоев отбеляза още, че всички изследвания показват значително разнообразие на населението на България. И подчерта, че формирането на една популация е продължителен процес, а миграцията в момента също ще окаже влияние. В края на разговора доц. Стоев успокои, че натуралните блондинки не са на изчезване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg