• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Решено: Варна ще харчи 497,6 млн. лева
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ОбС
  Снимка: ОбС

  Градът няма време за губене, каза кметът Иван Портних

  Общинският съвет прие бюджета на Варна в размер на 497,6 млн. лева с 36 гласа „за“ след разгорещен дебат. Седем съветници бяха „против“, един се въздържа при гласуването, а десет отсъстваха. Варна няма време за губене, заяви след гласуването кметът Иван Портних и допълни, че Варна не е град, който заради политически търкания, ще търпи забавяне в развитието си. “Бюджет 2019 ще позволи още по-ускореното обновяване на града ни. Наша обща задача е тези близо половин милиард лева да бъдат оползотворени по най-добрия възможен начин, да за може  всеки варненец да види ефекта пред своя дом и на своята улица”, изтъкна Портних.  Според него администрацията на морската столица е една от най-добрите.

  „Кредитният рейтинг не си го определяме сами. Той е равен на националния, със забележката, че е по-висок от него, но по закон няма как да е така“, коментира още Портних относно финансовото състояние на общината и отново заяви, че има спекулация с общинските дългове.

  Кметът  заяви още, че може би наистина трябва да се помисли за закриване на комисиите към Общинския съвет, каквато предложение отправи по-рано съветничката от ГЕРБ Марица Гърдева, след като някои от съветниците не се включват в работата им. Гърдева предложи да се помисли в тази насока, след направени на днешното заседание възражения от местни парламентаристи срещу определени пера в бюджета след определения за целта срок обаче. Всичко е било подложено на обсъждане в комисиите и ако бяхте присъствали, щяхте да сте запознати, обърна се към тях Гърдева.

  Като погрешна и опасна за града определи философията на бюджета Ивайло Митковски от “Демократична България”. „Като основен приоритет е изведено обслужването на дългове, които непрекъснато се увеличават. Бюджетът е тип хляб, зрелища и предизборна кампания, в който липсва визия за града“, потвърди вече разпространената от „Демократична България“ позиция д-р Ивайло Митковски.

  Дали не залагаме огромни мини в бюджета на Варна и бъдещето на града, попита Борислав Гуцанов от БСП и също отбеляза, че бюджетът е твърде предизборен. „Странно е, независимо, че има основания, да се гледа бюджет, без да има отчет. На база приетата в края на миналата година актуализация има по-ниска събираемост, а това не е отчетено в бюджета“, заяви съветникът и попита как се отразява градският транспорт в този бюджет и стигат ли парите за бул. „Левски“ или вече са свършили.

  Той повдигна и въпроса за общинския заем от 46 милиона лева и доколко целесъобразно са разпределени средствата от него. Гуцанов даде пример с фасадата на Младежкия дом, останала след  домакинстването на Варна като Европейска младежка столица. Безспорно е хубава, но дали е достатъчно. Аз предложих тогава да се помисли за надстрояване с още един етаж, но вече е минало, каза съветникът.

  Бюджетът има голям градеж, а единственото, което си струва, е да оставиш нещо след себе си. Нещо съградено, което ще остане в града, бе коментара на Янко Станев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg