Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Изложба представя творби от сбирката на покойния митрополит Йосиф
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

художествена галерия

26 живописни платна от сбирката на покойния Варненски и преславски митрополит Йосиф ще бъдат показани във Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Изложбата „Одухотворен свят“ в памет на покойния архиерей ще бъде открита на 5 февруари от 18 часа. Тя ще открие една не много популярна страна от неговата всестранна духовна култура, свързана с отношението и познанието му към изобразителното изкуство. Изложбата се провежда с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Основният жанр на произведенията е пейзажът и в това можем да прозрем високия духовен критерий на митрополит Йосиф, да открива божествения дар на красотата в образа на природата. Представените произведения са на едни от най-видните наши художници от средата на миналия век.

Сред тях са морските пейзажи на Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, прекрасните пейзажи на Никола Танев, Атанас Михов, Янко Маринов, Тодор Димитров, изключително изящните и съвършени акварели с цветя на Константин Щъркелов и други интересни произведения – копия и бродерии от чуждестранни художници. В експозицията ще бъде включен и портрет на митрополит Йосиф от Никола Кожухаров.

Изложбата ще бъде придружена от каталог и ще продължи от 5 до 24 февруари 2019 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *