• Варна
  8°
  разкъсана облачност
  Влажност: 37%
  Вятър: 7m/s NE
  4 февруари е Световният ден за борба с рака
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  лекари лекар прегледи

  Над 12 млн. души всяка година получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта

  На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Над 12 млн. души всяка година получават тежката диагноза, а около 7,6 млн. умират от болестта, става ясно по данни на Световната здравна организация. Добрата новина е, че около 40% от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, стига да бъдат диагностицирани навреме.

  Без употреба на тютюн, без злоупотреба с алкохол, по-малко излагане на слънце и поддръжка на здравословно тегло чрез добро хранене и достатъчно движение са част от съветите, които специалистите препоръчват за предотвратяване на онкологичните заболявания.

  Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже в Европа умират от рак. Приблизително 3,2 млн. европейци пък получават тази диагноза.

  Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. Ако не бъдат предприети съответните действия, през следващото десетилетие коварното заболяване ще погуби 84 млн. души, предупреждават от Световната здравна организация.

  Положителното е, че с всяка измината година българинът осъзнава все повече и повече, че ракът е лечимо заболяване. Всеки един човек, който се е сблъскал с тази диагноза, първоначално е нормално да изпита някакво стресово състояние, но постепенно, оглеждайки се наоколо и прочитайки в интернет, запознавайки се с постиженията на съвременната медицина, придобива все по-голяма увереност и разбира, че това заболяване не е Дамоклев меч и не е категоричната присъда „смърт”. Нагледен пример за това е, че нараства броят на пациентите, които са лекувани по повод на ракови заболявания и продължават да живеят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg