• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Не е лесно да си човек. Мнозина вече се отказаха
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Източник: Pixabay
  Източник: Pixabay

   

  Знаете ли какво е Snapchat dysmorphia? Това е ментално заболяване. НОВО ментално заболяване. Съвсем не е изненадващо, че в този шантав свят се появяват нови заболявания, предизвикани от отровна среда, нови химикали, стрес… Дори не е учудващо да има нови видове ментални отклонения, но Snapchat dysmorphia-та е нещо, което трудно ще обясните на баба си. По дяволите, ще е трудно да обясните на който и да е нормален човек. 

  Ще пробвам все пак.

  Присъща е предимно за тийнейджъри – неуравновесените създания, които все още не са си изградили защитни механизми, с които да се бранят от света, докато той (в съвременния си вид) не спира да ги затрупва с нови и нови тъпотии.

  Изразява се в това, че, след като започнат да използват филтрите на вградения в телефоните им софтуер за снимки, прилагайки ги върху собствените си снимки (селфита), те престават да харесват истинските си… лица.

  Заради това търсят помощ от пластични хирурзи, от които се иска да им преправят физиономиите така… че да заприличат на „филтрираните“ си версии – с изгладена кожа, издължени, по-големи очи, по-големи устни. Не, не се шегувам. Истина е.

  Първоизточниците на проблема са апликациите за смартфони като Snapchat и Facetune, които разпространиха филтрите си като „нова норма“. Пубертетите си водят виртуалния живот и се харесват, докато…

  Докато не се погледнат в истинското огледало. И, ако досега е било най-разпространено да се носи снимка на някоя известна личност или модел, за да дадат пример на хирурга като кого искат да изглеждат, то пациентите със Snapchat dysmorphia носят свои собствени филтрирани снимки.

  Човек научва по нещо ново всеки ден, нали?

  Схващате ли колко вече се изврати човечеството? Разбирате ли какво се крие зад тревогите на някои хора, че технологиите ни завладяват? Всъщност дали ни завладяват или ние им се предаваме?

  Както и да е – това е друга тема.

  Наскоро стана популярна една… да я наречем „игра“ – във Facebook – #TenYearChallenge – сравнението на снимките ви отпреди 10 години с такава от днес. Да видим как сте се променили.

  Да започнем от най-важния въпрос: На кой, по дяволите, му пука как сте се променили?

  Хората все по-малко намират удоволствие и разтуха в обикновени неща, като разходка, разговор, филм, общуване, книга, почивка, разговор, кафе, комуникация, която не е през екран…

  За сметка на това виртуалните удоволствия стават все повече, защото… ами защото носят пари на създателите си. Само че човешкият мозък е плод на еволюция и затова се затруднява, когато му подменят източниците на удоволствие и разтуха. Резултатът е, в най-лекия случай, затъпяване и апатия към заобикалящата среда, в следствие на претрупване с информация и липса на отдушник.

  Струва ми се, че хората все повече се превръщат в наблюдатели. Ако доскоро са били участници в изграждането на света около тях – градска среда, средата в работата им, в семейството им, с участие в малки или по-големи политически инициативи – от общински до национални, то сега са наблюдатели с телефон в ръка. Апатични, пуснати по течението. Което означава, че реално властта за важните решения е съсредоточена във все по-малък брой ръце. Които моделират света по техни си желания.

  Ето какво се случва — докато все по-бързо масата от хора се превръща от личности с позиция в безлична маса от органи, месо и кости, натъпкани в една кожа, дарени с мозък, отговарящ само за дишането, яденето, отделянето и правенето на селфита:

  – Единият процент богати стават все по-богати за сметка на 99-те процента маса;

  – Планетата се задъхва в предсмъртен гърч, докато за лична изгода законотворците по света целуват задниците на корпорации, които дълбаят, човъркат, цапат, източват, унищожават Земята и плащат на диктатори по света да им играят по свирката; цели орди от фалшиви журналисти ви казват, че това е нещо добро и ви създават фалшиви проблеми, от които да се страхувате, за да не гледате в правилната посока;

  – Светът трепери, година след година – дали новият конфликт не е онзи „фаталният“ конфликт, който ще ни заличи най-после. Сирия, Ирак, Афганистан, Украйна. Сега гледаме към Венецуела, в която Русия дърпа към стария диктатор, а Тръмп говори за използването на военна сила, ако се наложи… Да видим.

  – Случва се и ето това:

  (И това трябва да е единственото #TenYearChallenge, което да те интересува, защото ТОВА е единствената планета, на която можеш ДА ЖИВЕЕШ. И не е като тъпия ти телефон, защото, когато се reset-не, Земята ще се отърве от тебе, вирусе! Капиш?)

  zelenina

  lednici

  Да се върнем няколко реда по-нагоре и да си повторим: Реално властта за важните решения е съсредоточена във все по-малък брой ръце. Които моделират света по техни си желания.

  За съжаление, желанията им не са естествени. За разлика от всички други видове на планетата, човекът обича да унищожава за удоволствие. Няма друго животно, което да познава алчността. Просто няма. И унищожава собствената си среда, отнема собствения си въздух и бъдещето на собствените си наследници. Животните умират, защитавайки наследниците си. Ето какво прави човекът:

  Доналд Тръмп в нелеп опит да е остроумен: „Няма да е зле да видим малко от доброто старо Глобално затопляне сега!“ по повод студената вълна, която мина през части на САЩ. Съвсем не на място се опитва да пробута отново личната си теза, че Глобалното затопляне е измислица.

  Г-н Тръмп не за първи път се опитва да ни докаже, че учените от цял свят не са умни колкото него и че той разбира от климат, колкото и от изграждане на стени. Не за първи път човекът, женен за имигрантка, който сее омраза срещу имигрантите и опитващ се да докаже на Америка, че те са нещо лошо, се опитва да сложи прът в колелото на истинските доказателства за сметка на детинско бръщолевене.

  Очевидно президентът на САЩ (и това е толкова тъжно, че е трудно да се опише) не прави разлика между „атмосферно време“ и „климат“.

  Много простото обяснение от НАСА, което Тръмп е проспал (по-скоро умишлено игнорира): „Времето е състоянието на атмосферата в кратък интервал от време; климатът е начинът, по който атмосферата „се държи“ през големи отрязъци от време“.

  Тоест: това, че в момента е студено, не означава, че Глобалното затопляне не съществува, гений. Освен това и децата знаят, че екстремният студ и зимните аномалии са страничен ефект на Глобалното затопляне.

  Тръмп дори не си прави труда да провери елементарните научни данни за това, за което така категорично говори. Не. Вместо това ръси тъпотии, но с увереността на цар, предизвикан от слуга.

  Това, което говори, не подхожда не само на президент на САЩ (не мога да повярвам, че ми се налага да казвам това), но не подхожда на 72-годишен човек…

  НАСА има цяла уебстраница, на която е обяснено какво е Глобалното затопляне и каква е разликата между време и климат. Няколко кликвания на мишката и няколко минути четене. Коя версия ви се струва по-вероятна – 1). Не му пука; 2). Не му пука и умишлено говори неистини?

  Факт е, че Тръмп подкрепя развитието на индустрии, които замърсяват планетата. Дори заговори за възстановяване на въглищните мини и енергетиката, базирана на тях. Въглища… 21 век… Америка! Дори американците се плеснаха по челата и провериха втори път дали правилно са разбрали какво са чули…

  *

  Големите очевидно не се интересуват какво ще оставят на децата си. Същото е мисленето и на Русия, и на Китай. Само тази тройка е достатъчна след 100 години да живеем в Космоса или да не живеем изобщо.

  Виждате, че е опасно тези да държат кормилото на света. Всъщност, виждате ли? Ехо…? Snapchat dysmorphia пациента, виждаш ли?

  Текстът е публикуван в рубриката Коментарно в сайта novini.bg.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg