• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Хората без опит – с най-амбициозни очаквания за заплата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  млади хора

  Хората, които за първи път навлизат на пазара на труда, имат най-амбициозни очаквания по отношение на техните заплати. Това показва анализ на международния портал за заплати Paylab. Колкото повече се увеличава възрастта на кандидатите за работа, толкова по-близки до реалността са очакванията им за заплата. Освен това с нарастване на възрастта по-често се подценява потенциалната заплата за позиция, на която липсва предишен опит. Най-амбициозните очаквания за заплата могат да се видят при служители на възраст под 24 години. Поколението Z – това са завършващите образованието си в момента и навлизащите за първи път на пазара на труда – очакват заплата, която е средно с около 9% по-висока от реалните заплати в тази възрастова група.

  Paylab анализира 73,093 очаквани заплати за всички възрастови групи в 12 европейски държави. Като цяло хората под 35 години най-често търсят информация за заплати за позиции, на които нямат опит. Това е свързано и с факта, че младите хора възприемат кариерата си като по-динамична в сравнение с предходните поколения и желаят да опитат различни роли на работното място.

  Началото на годината се свързва с различни предизвикателства, включително желанието за промяна в кариерата, което може да доведе до нов професионален опит. Някои служители биха искали да направят радикална промяна на длъжността си и да опитат късмета си на нова позиция, на която все още нямат опит. Те могат да определят очакваната си заплата с помощта на услугата на Zaplatomer, която им позволява да сравнят очакванията си с реалната заплата за дадената позиция.

  Липсата на опит на дадена позиция не винаги трябва да представлява препятствие. Често е достатъчно да притежавате необходимите умения, като например чужд език или комуникативност. Поради нарастващия недостиг на работна ръка на пазара на труда, работодателите намаляват високите си очаквания. Днес много компании могат да осигурят вътрешно обучение за конкретни длъжности, както и необходимата подкрепа и помощ при смяна на работата.

  Zaplatomer.bg предлага онлайн услуга, която позволява на хората на пазара на труда да разберат каква е средната заплата за дадена позиция дори и да нямат опит. След като изберат желаната позиция, потребителите могат да изберат опцията за Трудов стаж „Не съм работил на тази позиция“. Когато попълват въпросника, потребителите могат да посочат очакваната заплата и да я сравнят с действителността. Въведените данни за очаквани заплати не оказват влияние на крайното изчисляване на заплатите, които потребителите виждат на сайта. Данните, показани на сайта съдържат само реалните заплати на служители с опит.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg