• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  С около 40% увеличават заплатите на артистите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Христо Мутафчиев

  Заплатите на артистите се увеличават с около 40 %, заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев след като обяви номинациите за Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2019 г., пише news.bg.

  “Миналата година беше подписано споразумение с Българската асоциация на работодателите – БАРОК за увеличение с не по-малко от 15% на заплатите. Това увеличение беше постигнато и беше приложено”, обясни Мутафчиев.

  Подписаното т. г. браншово увеличение увеличава възнагражденията на актьорите с още 15%. Освен това имаше 10%, наложени административно от държавата увеличения заради инфлацията и за това, че не бяха увеличавани заплатите дълго време. Така на практика възнагражденията на заетите в театрите ще бъдат повишени с общо 40%.

  Плавно ще постигнем увеличение на заплатите на българските творци, работещи в театрите, да упражняват достойно професиите си без да съжаляват един ден, че животът им е минал по сцената на българските театри. Да не се запитат: “Какво се случи с нас”, каза Мутафчиев.

  Мисля, че работим добре със синдикалните организации, увеличенията предстоят и се случват. “Имаме подкрепата на министър Банов, държа да кажа – подкрепата на министър Банов заплатите на колегите да бъдат увеличавани”, каза Мутафчиев.

  Причината да повтори името на министъра на културата Боил Банов е скандала “Ало, Банов съм”, който започна с представяне на записи от депутата на БСП Елена Йончева. Сигналите и записите бяха изпратени и в прокуратурата, и в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg