• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Община Долни чифлик ще управлява минералните води на територията й
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: littlebg.com
  Снимката е илюстративна. Източник: littlebg.com

  Община Долни чифлик получи правото да управлява и ползва минералните води на територията й за срок от 17 години. Това стана възможно, след като със свое Решение №39 от 4 февруари 2019 г. министърът на околната среда и водите Нено Димов предостави на общината безвъзмездно за управление и ползване до 1 януари 2036 г. на участъка „Шкорпиловци – Ново Оряхово – Долни чифлик – Старо Оряхово – област Варна, община Долни чифлик“ на находище № 99 Район „Долна Камчия“. В разрешението са включени и съоръженията, разкриващи минералната вода в този участък, богата на йод и бром.

  Минералните води, които са изключителна държавна собственост, се предоставят на общините за безвъзмездно управление и ползване за срок до 25 години. През изминалите години около 50 общини в България са получили и вече управляват минералните води на тяхната територия. До лятото на 2018 г. обаче общините Долни чифлик и Аврен нямаха възможност да получат и да управляват този ценен природен ресурс. Причината е, че находището на минерални води № 99 Район „Долна Камчия“ е разположено на територията на двете общини и нямаше как да бъде предоставено за управление само на едната община. През юли м. г. обаче бяха приети изменения на Закона за водите и находището на минерална вода бе разделено на два участъка по границата между двете общини. Така законът даде възможност общините да управляват поотделно минералните води на своите територии.

  Съгласно нормативните разпоредби Общинският съвет трябва да определи начина на ползване, управление и стопанисване на предоставения от държавата за безвъзмездно ползване участък на находището с минерална вода. Решенията на ОбС ще определят как ще се взема минерална вода за пиене и ползване от населението. Съветниците ще решат дали дадено искане за издаване на разрешително за ползване на минерална вода съответства на политиката и плана за развитие на общината. Те ще имат думата дали да бъде издадено разрешително за водовземане или да бъде предоставена концесия за добив на минерална вода, както и дали минералната вода да бъде предоставена за ползване безвъзмездно или след заплащане на такса, определена с тарифа, приета от ОбС.

  Оползотворяването на минералната вода на територията на община Долни чифлик има отлични перспективи. Тя може да се ползва за лечебно-профилактични, оздравителни, рекреационни, спортни и естетически СПА-процедури и услуги. Чрез преработка от минералната вода могат да бъдат извлечени и ценни вещества.

  Една от преките ползи от минералната вода ще е за жителите и гостите на общината. Те ще могат свободно и неограничено да пият и ползват ценния природен ресурс. Ще се отворят нови възможности за развитие на туристическия бизнес на морския бряг и на територията на общината. Минералната вода дава възможност за топлофициране и климатизиране на общински и обществени сгради, както и за създаване на балнеоложки центрове. Има и технически възможности за изграждане на водопреносна мрежа от съществуващите водоизточници до ползвателите на минерална вода. Общината е готова да даде възможност и за провеждане на хидрогеоложки проучвания и изграждане на нови сондажи при заявен инвестиционен интерес за добив на минерална вода от участък „Шкорпиловци – Ново Оряхово – Долни чифлик – Старо Оряхово – област Варна, община Долни чифлик“ на находище № 99.

  Други безспорни предимства на управлението на минералните води от общината са, че сондажите, техните санитарно-охранителни зони и водопреносната мрежа, могат да се подобрят чрез привличане на средства за изпълнение на проекти от програмата за минерални води на Националния доверителен Екофонд. Общината ще обезпечи по-доброто усвояване на природния ресурс и ще осигури допълнителен приход в общинския бюджет. В случай, че местната управа не се ангажира с управлението на минералната вода, държавата и община Долни чифлик ще загубят природния ресурс, който в момента изтича в Черно море.

  Политика на общинското ръководство ще бъде да се разшири кръгът и активността на заинтересованите ползватели за пълноценно усвояване на минералната вода при съобразяване с наличния дебит и състав на ценната течност. Стимулирането на инвестиционния интерес към находището на минерална вода ще даде път за осъществяване на нови инвестиционни намерения. Това от своя страна ще повлияе положително върху развитието на община Долни чифлик, смята кметът Красимира Анастасова.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg