• Варна
  2°
  ясно небе
  Влажност: 80%
  Вятър: 2m/s N
  С евросредства обновяват читалища и учебни заведения в Девня
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ПП ГЕРБ Варна
  Снимка: ПП ГЕРБ Варна

  Чрез европроекти осигуряваме финансиране за обновяването на стари обществени сгради в Девня, които не са ремонтирани от повече от 30 години. Разходите не са по силите на общинския бюджет, затова се стараем да оползотворим ефективно възможностите, които предлагат европейските програми. Това коментира кметът на Девня и общински ръководител на ГЕРБ Свилен Шитов по време на среща в клуба на партийната организация с кмета на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних.

  „Инвестираме в образователна и културна инфраструктура. С евросредства ремонтираме СУ „Васил Левски” в Девня. Проектът за енергийна ефективност в училището вече е почти напълно реализиран, а междувременно подписахме договор с фирмата – изпълнител, избрана да санира читалище „Просвета” в кв. „Девня-1”, отчете Шитов. Той информира, че чрез МИГ Девня – Аксаково ще се осъществят проекти за цялостно обновяване на читалище „Христо Ботев” в с. Кипра и на читалище „Съзнание – 1927” в кв. „Повеляново”, както и на старото кметство в кв. „Девня-1”, където, освен това, предстои и обновяване на детска градина „Незабравка” и филиала към нея.

  „Пред подписване на договор по Мярка 7.2 сме и за ремонта на Младежкия дом в кв. „Повеляново”. Проектът е на стойност 1 млн. лв. Други 1,2 млн. лв. сме осигурили за рехабилитация на пътната настилка на бул. „Съединение” в Девня, така че правим всичко възможно чрез европейските програми да обновяваме и уличната мрежа в общината”, допълни кметът.

  „Европроектите, които подобряват средата за живот в общините, всъщност са прекият и видим ефект, който успешните европейски политики имат върху хората. Ширят се спекулации, че европарите свършват след 2020 г., но това съвсем не отговаря на истината. Тъкмо обратното – предвидените за България европейски средства през следващия програмен период са с 8% повече”, отбеляза Иван Портних. Той изтъкна, че това е резултат от силните позиции, които българското правителство и лично премиерът Бойко Борисов са извоювали за страната ни сред европейските партньори. „Гласът на България се чува, а успехите на българското председателство на Съвета на ЕС бяха високо оценени от всички.

  Компетентни и активни, българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП се ползват с авторитет в европейските институции и защитават националните ни интереси”, коментира областният координатор на ГЕРБ. По думите му  заслужено признание получават и усилията на българския еврокомисар Мария Габриел, която в много кратки срокове успя да защити програма „Цифрова Европа” с бюджет от 9 млрд. евро. „Така се откриват широки перспективи за високотехнологични производства и икономически растеж, а благодарение на своя потенциал в IT сферата Варна получи шанса да стане дигитален иновационен хъб”, припомни Портних.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *