• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Близо 9 милиона инвестиция в сигурността и качеството в училищата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ученици, учител, класна стая

  Държавата ще отпусне средства, с които да подобри контрола и материалната база

  Две нови програми на Министерство на образованието за тази година целят подобряване на материалната база в учебните заведения, както и на сигурността в училище. Държавата ще ивнестира близо 9 милиона лева за закупуване на камери и оборудването на лабораторни кабинети и работилници за упражнения и демонстрации, съобщават от “Монитор”.

  Финансирането ще се осъществи по две от националните образователни програми за 2019 г. – “Създаване на достъпна и архитектурна среда и сигурност в училище” с бюджет от 1 250 000 лв. и “Осигуряване на съвременна образователна среда”, финансирана с 7 380 000 лв. Те са обявени за обществено обсъждане заедно с още 15 програми.

  Просветното министерство ще се постарае да подобри сигурността на децата в учебните заведения, като ще създаде система за контрол на достъпа да сградите и ще изгради асансьори. В бюджета са предвидени 550 000 лв, с които ще се изградят сигнално-известителни системи, видеонаблюдение на входовете и на спортните площадки, както и ще бъдат закупени 14 турникета с електронни карти за достъп.

  Мерките идват след зачестилите случаи на агресия в учебните заведения, на които ставаме свидетели през последните години. Във физически саморазправи влизат ученици, родители и учители.

  Освен това, голяма част от учебните заведения в страната имат и сериозен проблем с наркоразпространението, тютюнопушенето и употребата на алкохол във и около училищата. Затова от Просветното министерство смятат, че инвестирането в системи за контрол, които да намалят драстично нередностите.

  Според данни на УНИЦЕФ физическото насилие и тормозът пречат на образованието на над 150 млн. деца на възраст от 13 до 15 години. Учениците в България са сред челните 10 от общо изследвани 43 страни, засегнати от проблема с ученическия тормоз.

  По модул “Създаване на достъпна архитектурна среда” пък са предвидени 700 000 лв. С тях ще се подобри достъпът до образование на учениците със специални потребности, които за настоящата учебна година са 18 116. Със средствата се предвижда да бъдат изградени 5 рамки, 8 платформени съоръжения, 2 асансьора, 14 санитарни възли и други.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg