• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Всеки пети у нас с тревожност, в депресия, с психична криза…
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Психика

  Една пета от българите имат психиатрични проблеми. Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че около 19,5% от българската популация в някакъв етап от живота си имат често срещано психиатрично разстройство. Това са тревожните и депресивните разстройства, отчетени в изследването от 2007 г.

  Психично болно момче… отритнато дори от гледачите си. Защо? “Много трудно е да се каже колко хора имат в момента симптоматика на някаква психична криза”, признава обаче шефът на сектор “Психично здраве” в центъра д-р Захари Зарков пред “Труд”.

  Последните данни от 2017 г. показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести.

  “Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина за съжаление. Има 1-2% хора с шизофрения, отделно са деменциите, личностните разстройства, епилепсиите и т.н”, допълва д-р Зарков.

  Според него проблемът със зависимостите също е сериозен, още повече, че става въпрос за млади хора.

  “Ако говорим за тежките зависимости, има метадонови програми и те са достъпни. Ако говорим обаче за зависимости към алкохол и никотин, там нещата са по-постни. Има една клиника в Суходол и тя не в добро състояние. Организират се и групи за взаимопомощ. Зависимостта се лекува с психотерапия. В България обаче закон за психотерапията няма. При нея има правила, които трябва да се спазват, но това не е регламентирано у нас”, обяснява експертът.

  Той цитира и изследване отново от 2007 г., което показва, че 3,3% от хората имат зависимост към алкохол или друга субстанция.

  Според данните от 2017 г. Процентът вече е скочил на 4,76%.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg