• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Митрополит Йоан: Надеждата е най-добрият подарък за 50-годишния човек
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  митрополит Йоан

  Варненският и великопреславски митрополит Йоан бе удостоен с ордена „Св. Йоан Рилски“ I-ва степен на Българската православна църква по повод 50-годишния му юбилей. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит връчи на варненския духовен водач и панагия и кръст за молитвен спомен.  Митрополит Йоан благодари на всички свои гости за уважението и честта, която са му оказали с присъствието си, като изрази сърдечна благодарност към българския патриарх за неговата отеческа любов и първосветителски благослов. Митрополит Йоан благодари и на членовете на Светия Синод за решението им за удостояване с орден, както и за тяхната любов и подкрепа.

  „Навсякъде, където бяхте определян от Господа и от светата Му Църква за духовно и църковно служение, Вие оставяхте впечатлението за всецяло отдаден на попрището си монах и клирик, който с истинска апостолска ревност и усърдие допринася към общото богочовешко дело, неизменно подражавайки на Пастира на пастирите, Който полагаше душата Си „за овците“ и Който свидетелстваше за Себе Си: „Аз съм добрият пастир; и познавам Моите Си, и Моите Ме познават“, каза в поздравителното си слово патриарх Неофит.

  патриарх Неофит

  „Рождените дни на човека в детска и ученическа възраст винаги са били свързани с радост и очакване – с очакването да получат подарък от родители и близки. Интересен въпрос е това – какъв трябва да бъде подаръкът за един петдесетгодишен човек, особено ако той е християнин и духовник. Петдесет години не са много, но не са и малко. Разбираме, че повечето от годините на нашия живот са вече минали. Всеки може да изрази различни мисли, но през погледа на един духовник надеждата е най-добрият подарък за петдесетгодишния човек. Надеждата, че Бог ще продължи в здраве и сили дните на живота му“, заяви варненският митрополит Йоан в своето слово.

  митрополит Йоан

  За да уважат архиерея и съслужат заедно с него в празничния ден, във Варна освен патриарх Неофит дойдоха и митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Западно и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Техни Преосвещенства Мелнишки Герасим и Велички Сионий, както и гости от Поместни православни църкви.

  В Катедралния храм бе отслужена Съборна света литургия. Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при катедралния храм „Успение Богородично“ и при храм „Св. Атанасий“ , под диригентството на ик. Кирил Попов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg