• Varna
  12°
  ниска облачност
  Влажност: 76%
  Вятър: 4m/s ESE
  1.5 млн. българи се борят с тлъстини. Как да отслабнем?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Bulgaria on air
  Кадър: Bulgaria on air

  Близо 1,5 млн. българи се борят със затлъстяването. Бариетричната хирургия дава нов шанс на хората с наднормено тегло да редуцират излишните килограми и да се преборят със съпътстващи заболявания.

  Латинка Милева от пациентската организация “Моят нов живот” успява да се справи със свръхтеглото именно благодарение на бариетрична операция. Жената е тежала около 50 килограма, но след преживян силен стрес става почти 80 кг. След това стига до 100 кг и си докарва още болести, докато не стига до д-р Константин Гроздев “Александровска болница”. Той я оперира и само за 8 месеца тя успява да възвърне предишното си тегло.

  “След подобна операция човек може да яде колкото едно бебе”, отбеляза Латина Милева пред Bulgaria ON AIR. “Нямате апетит, имате много енергия – ядете по-малко и се чувствате като нов човек. Видимо също се променяте”, сподели още тя.

  “Бариетричната хирургия е оперативен метод за лечение на високостепенно затлъстяване. Намаля се обема на стомаха, пациентите се засищат бързо. Пътят на храната заобикаля и не се усвояват всички вещества, които се приемат с храната. На базата на това пренареждане се променя хормоналната продукция, което променя цялостния метаболизъм на пациентите”, разясни метода хирургът д-р Гроздев.

  Операциите се правят безкръвно, а подобна интервенция в “Александровска болница” струва 11 хил. лева. Пациентът заплаща само за операцията. Всички изследвания преди и след операцията се плащат от НЗОК, стана ясно от думите на д-р Гроздев.

  “България е на едно от челните места по детско затлъстяване в Европейския съюз. В САЩ и Западна Европа се извършват такива операции и при деца. В България това е свързано с правни въпроси, има и социален момент. На фона на застрашаващата епидемия от затлъстяване, трябва да се помисли сериозно и по този въпрос”, каза още хирургът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *