• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Трифон Зарезан в Долни чифлик
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Trifon Zarezan2

  Навръх изключително тачения у нас народен празник Трифон Зарезан лозари и винари от Долни чифлик се събраха за шествие по улиците на града от центъра до лозето на миналогодишния цар на виното Димитър Томов. Празнично украсена каручка с най-горещите привърженици на ритуала премина разстоянието под съпровода на акордеон и предизвика усмивки у хората. В крайната точка на шествието ги очакваше отец Пламен Коларов, който отслужи водосвет за здраве и берекет. Димитър Томов помоли Св. Трифон за богата реколта и пълни чаши с вино през цялата година. След това пристъпи към ритуалното зарязване на лозите, както повелява традицията – по 3 пръчки от 3 корена, и преля лозето с вино за берекет.

  След като се закичиха с лозови венци, празнуващите се отправиха към зала „Спектър“ на читалище „Изгрев 1919“. Там бяха връчени наградите за най-добро домашно вино от реколта 2018 г. В благородната надпревара се впуснаха производителите на 15 червени вина, 8 бели вина и 4 вида розе. Качествата на божествените еликсири бяха дегустирани от професионален сомелиер – Симо Симов, технолог от винарна „Старо Оряхово“. Тежката дума на специалиста определи носителите на престижните награди, които освен честта да се наричат майстори-винари получиха и финансови поощрения от община Долни чифлик. Наградите бяха връчени от зам.-кмета по хуманитарните дейности на общината Николай Николов.

  След края на конкурса всички участници дегустираха с любопитство вината-мостри и със собствените си небца се увериха в техните качества. За втора поредна година за Цар на виното в града бе избран Димитър Томов. По-късно в тържеството се включиха кметът на общината Красимира Анастасова и нейният заместник по стопанските дейности Любомир Вангелов.

  Trifon Zarezan

  Ето и победителите в конкурса за най-добро домашно вино реколта 2018.

  Категория най-добро червено вино:
  I награда – Георги Мирев и Ангел Ангелов Геров (чера (сера) , мерло)
  II награда – Николай Неделчев (каберне фран)
  III награда – Радослав Красимиров Павлов (мерло)

  Категория най-добро бяло вино:
  I награда – Друми Маринов Иванов (червен мускет)
  II награда – Динко Райчев Тодоров (плевенска наслада)
  III награда – Златко Дончев (промене)

  Категория най-добро розе:
  I награда – Радослав Красимиров Павлов (мерло)
  II награда – Николай Неделчев
  III награда – Стефан Василев (мерло, зайбер, димят, пл. наслада, тамянка)

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg