• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Флотът получава апарати за търсене на мини в плитчини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимки: Пресслужба ВМС
  Снимки: Пресслужба ВМС

  Автономни апарати за обследване на минната обстановка в плитки и изключително плитки райони ще получат Военноморските сили. Предвижда се и създаването на специален противоминен център за събиране на данни в Пункта за базиране във Варна, съобщи командирът на бойния ни флот контраадмирал Митко Петев, който се включи в отбелязването на 10-та годишнина от вдигането на военноморския флаг на минен ловец „Цибър“. Новата техника ще бъде доставена по програмата за сътрудничество със САЩ, предаде Радио Варна. Апарат за обследване на минната обстановка е използван експериментално миналата година по време на учението “Бриз” със съдействието на белгийските Военноморските сили, уточни контраадмирал Петев. При откриване на съмнителни обекти следва обследване от водолазна група.

  Отбелязването на годишнината днес започна с ритуал по тържествено вдигане на националния флаг и флаговете за разцветяване на минния ловец. В словото си командирът на кораба капитан III ранг Лъчезар Иванов очерта основните достижения и високото качество на изпълнение на поставените задачи през последната година, допринесли в най-голяма степен за спечелване на наградата „Най-добър корабен екипаж във Военноморските сили за 2018 година”.

  "Цибър"

  Контраадмирал Митко Петев поздрави офицерите, старшините и матросите и им благодари за ежедневния труд, който полагат за утвърждаване престижа на флотските миньори и издигане авторитета на Военноморските сили на Република България.

  Приветствие към моряците от „Цибър” отправи и капитан III ранг от запаса Димитър Желев, първи командир на кораба, командвал екипажа при прехода от Белгия до България. На 18 февруари 2019 г. в 09:30 часа в Пункта за базиране ще се проведе ритуал за изпращане на „Цибър“ за участие във Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg