• Варна
  15°
  ясно небе
  Влажност: 58%
  Вятър: 2m/s ESE
  Вътреболнична инфекция е причина за взрива от морбили
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: pixabay
  Снимка: pixabay

  Вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. Почти всички заразени са лежали в детското отделение на болницата в града, където са имали контакт с вируса, съобщиха за bTV от здравното министерство. Още четири случая на морбили в област Благоевград са потвърдени днес – три деца и 27-годишен мъж от Разлог, който се е върнал болен от Италия, където е работил. Така болните вече са 21, а снощи 5 деца от Разлог бяха настанени спешно в столичната болница “Света Анна”. Няма пряка опасност за живота им.

  Заразата е плъзнала от детското отделение на болницата в Разлог. В момента отделението е затворено. Там са се заразили 18 от всички 21 болни – те са били на лечение в болницата по друг повод. Болестта започва като грип, затова и болните от морбили в Разлог били настанени заедно с деца с други заболявания. Заради допуснатата грешка отделението е затворено и ще бъде дезинфекцирано. От лечебното заведение отказаха коментар.

  „Нека служи за урок на всички колеги, че инфекциозни заболявания се лекуват в инфекциозни клиники и отделения – там, където можем да осигурим реално изолация и епидемиологични мерки”, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Петте деца, които са транспортирани в столичната болница “Св. Анна”, са неимунизирани, на възраст от 4 месеца до 6 години.

  „Не е леко състоянието им, но не е и тежко. Средно тежко състояние. Деца, които са имали друго заболяване, не могат да бъдат в леко състояние”, обясни д-р Петър Петров, началник на “Инфекциозно отделение” в УМБАЛ “Св. Анна”в София. След като стана ясно, че забравената болест се е завърнала, родители се притесняват за здравето на децата си.

  „Призовавам родители, които се съмняват или са пропуснали да направят тази важна имунизация на техните деца, да се обърнат към съответното джипи за имунизация”, призова д- р Калоян Калоянов, директор на РЗИ – Благоевград.

  По данни на Здравното министерство обхватът на имунизацията у нас за първата ваксина е над 90%, а за втората над 80%. Установени са над 150 контактни лица, които все още не са болни, но са под наблюдение.

  Община Благоевград изпрати медиатори в ромската махала. Там неваксинирани деца няма, казват медиаторите. Ако някои родители закъснеят с имунизация, личните лекари се намесват. „Звънят ни и ни дават списък с деца, които имат пропуснати имунизации, и ние с колежката отиваме на адрес, издирваме лицата и съответно нещата се оправят”, обясни медиаторът Антоанета Евтимова.

  Пълна защита срещу вируса имат само тези, които имат поставени две ваксини – на 13-месечна възраст и на 12 години. Здравните власти съобщават, че имат готовност за извънредна акция по имунизация, ако това се наложи на по-късен етап.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg