Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
“Столипиново” расте с 1500 души годишно, 95% от къщите – незаконни
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: clubz.bg
Снимка: clubz.bg

Всяка година населението в “Столипиново” нараства с по 1500 души, вече няма места заради презастрояването, а хигиената е критично ниска, пълзят зарази и болести. Младите роми не знаят български, нямат образование, респективно и работа. Незаконните къщи там са около 95%. Това съобщи Антон Карагьозов от фондация “Рома” на проведената в Пловдивския общински съвет Кръгла маса по темата “Стратегия за кв. Столипиново”, информира “Марица”. Участниците в нея се обявиха, че е необходимо да се извърши пълно картографиране на проблемите в квартала и решаването им да стане с комплексен подход.

“Изработването на краен документ е дълъг процес, на който поставяме началото”, посочи организаторът и модератор на дискусията инж. Йордан Василев, председател на РС на БСП – Източен и главен организатор на Кръглата маса. Той подчерта, че в момента никой не разполага с обективни изходни данни за населението в квартала. Фондациите, работещи на терен, посочиха някои факти, но и те също не бяха категорични в статистиката. Сигурно е, че около 95% от къщите са незаконни, че неграмотността е основен проблем и генерира престъпност, а без намесата на държавата всяка инициатива е обречена. Председателят на Общинския съвет Савина Петкова посочи: “Без закони е невъзможно да се решават проблемите, не е по силите на местната власт”. Според Петя Манева, общински съветник от БСП, неспазването на законите назад в годините е довело до натрупване на проблеми до критично равнище.

Според народния представител от “БСП за България” проф. Иво Христов има дълбоко некомпетентно разбиране за ромския проблем. “В сегашния си жалък статус циганите се използват злонамерено от политически сили. От една страна служат за електорален “резервоар”, а от друга, са плашило за различни “паркетни” националисти. Принципът е “Разделяй и владей!”, анализира той. Според него проблемите не могат да се решат на парче, а с цялостен и комплексен подход. По думите му дефицитът на строители, заварчици и техници може да бъде преодолян чрез обучението на роми, а не със скандалното внасяне на кадри от Виетнам.

Организаторът на дискусията Йордан Василев отбеляза, че на срещата са били поканени градоначалникът Тотев и районният кмет Чунчуков. Те обаче не се отзовали. Според него за положителните резултати от каквато и да е инициатива е нужен политически консенсус и политическа последователност. “Включването на хората от квартала е условие за всяка програма или стратегия”, допълни Йордан Василев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *