• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 44%
  Вятър: 3m/s N
  Скаути от цялата страна се събират в София за своя празник
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  скаути

  Скаути от София, Варна, Русе, Плевен, Смолян, Свищов, Шабла, Елена и Перник се събират  утре в столицата, за да отбележат 22 февруари – Световния ден на скаутското движение  (наричан още Ден на основателя в чест на създателя на скаутското  движение Сър Робърт Бейдън-Пауел, роден на 22.02.1857 г.). Организацията на българските скаути /ОБС/ отбелязва  и 20 години от официалното  възстановяване на ОБС като пълноправен член на Световната организация  на скаутското движение(World Organization of theScoutMovement/WOSM).

  скаути2

  Скаутството е световно младежко движение с над 100-годишна история и  традиции. Възникнало през 1907 г. в Англия, до наши дни, то е  допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и  обществената реализация на повече от 250 милиона момчета и момичета по  света. Днес  световното скаутско движение обхваща над 50 милиона млади  хора от 223 страни и територии по света. Националните организации на  тези страни са обединени в Световната организация на скаутското  движение. Около седем милиона члена на WOSM са възрастни доброволци,  които подкрепят местните дейности.

  Скаутското движение е достъпно  за всички хора по света, без разлика  от пол, произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и  хармония с целите, принципите и метода на скаутството‐такива, каквито  са били създадени от неговият основател ‐ лорд Робърт Бейдън Пауел. Скаутите са разпределени в следните възрастови групи:  Вълчета-  7 –  11 години; Скаути – 11 – 15 години; Венчъри – 15 – 18 години; Ровъри –  18 – 26 години; Възрастни доброволци – скаутери.

  Целта на скаутството е да помага на младите хора да развият  своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като  личности, като отговорни граждани и членове на своите местни,  национални и международни общности. Това се постига чрез неформално  образование, доброволчество, възпитаване на ценности и социална  отговорност, участие в обществено значими каузи и други.

  ОБС  е единствената за България  пълноправна членка на Световната организация на скаутското движение и е официално призната като  една от трите национални представителни младежки организации. Членовете й наброяват над 1 000 души. Организация  на Българските скаути работи изцяло на доброволчески принцип. В нея  няма нито един служител на трудов договор.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg