Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
ГЕРБ и БСП мобилизираха електората за евровота, 80% готови за урните
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

избори 2016 урна бюлетини

За над половината от всички българи (54%) предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като от тях само 14% са на мнение, че са изключително важни. Това показва проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, пише dnes.bg. То е проведено от 5 до 13 февруари.

В демографските разбивки ясно личи, че най-важен е евровотът за симпатизантите на БСП и ГЕРБ, като сборът от опциите “изключително важни” и “по-скоро важни” сред привържениците на двете големи партии е близо 80%. Това говори за силна мобилизация и сред двата електората за предстоящите избори.

Видимо по-слаб интерес към евровота през май се регистрира сред най-младите (18-29), което обаче може да се окаже и потенциален електорален резерв за някои формации. В сравнителен план между проучването ни през януари и това през февруари не се отчита динамика спрямо партийните предпочитания на основните партии.

ГЕРБ задържа първото място и този месец (18,3%), с минимална преднина пред основния партиен опонент в лицето на БСП (17,1%). Запазва се и двойната разлика между ДПС (6,9%) и “Обединени патриоти” (3,5%). Парламентът е институцията с най-високи отрицателни оценки за своята работа (68%), а съдът – с най-ниски положителни (20%).

Омбудсманът е институцията, събираща най-широко одобрение (63% положителни оценки срещу 20% отрицателни), превишаващи за пореден месец стойностите на президента (53% положителни срещу 31% отрицателни).

22% оценяват положително работата на прокуратурата, а 56% са на обратното мнение. Армията и Българската православна църква регистрират по-високо одобрение за своята работа за сметка на неодобрението.

Положителна оценка армията среща сред 47%, докато отрицателната е 31%. Църквата от своя страна се ползва с подкрепата на малко под половината (49%) от всички български граждани срещу малко над една пета (21%), които са на обратното мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *