• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Новата сграда на МГ ще е училище от бъдещето
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БНР
  Снимка: БНР

  Представете си училище в сграда като мол – с много свободни пространства, светлина отвсякъде, басейн, хранителен корпус, фотоволтаични панели на покрива, зелени градини, паркинги за велосипеди, електрически коли…Собствени игрища, лаборатории за експерименти, Google стаи, интерактивни дъски, най-бързия възможен интернет и най-доброто оборудване във високите технологии.

  Макар и да звучи като научна фантастика, всичко това е заложено в идейния проект за новата сграда на варненската Математическа гимназия “Д-р Петър Берон”.

  Макар и да може да се видят елементи от този тип училищни пространства в отделни кътове в няколко училищни сгради в България, такова училище у нас за момента няма. Първото подобно ще е във Варна. То ще съчетава освен всичко вече изброеното, но и новия образователен стандарт за повече физически пространства на учениците, каза за Радио Варна директорът Павлин Петков.

  По думите му, замисълът е варненската МГ да изглежда като съчетание между центъра за предприемачество на първо основно училище в Берковица, което беше номинирано в годишните награди за архитектура WhATA Awards, крилото за началния курс на ОУ “Петко Славейков” във Варна, финландските школа и кампусите на MIT. Ако искаме оборудване като за най-престижните технологични училища в света обаче, ще са нужни повече от 20 млн. лв., коментира Петков.

  Правителството прехвърли на Община Варна имот на ул. “Върба” № 24, с площ около 14 дка. Предстои той да бъде обединен със съседен терен, който също е предоставен от държавата преди 3 години. “Върху общата площ от 22 дка ще построим новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Тя ще бъде част от образователен кампус, който планираме да оформим в зоната на техникумите. Идейният проект, възложен от ръководството на училището, е готов. Той предвижда 4-етажна сграда, с РЗП от 20 000 кв. метра. Следва изготвяне на техническото задание за новата сграда”, съобщи кметът Иван Портних.

  Иначе, оптималният срок за изграждането и оборудването на новата сграда е около 3 години. Проектантът на сградата ще бъде избран с конкурс.

  Снима: live.varna.bg
  Снима: live.varna.bg

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg