• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Българските евродепутати не гласуваха за главен прокурор на ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  laura-koveshi

  Кандидатката за главен прокурор на ЕС от Румъния Лаура Кьовеши печели вота и в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент. Кьовеши получи 26 гласа, конкурентът ѝ от Франция Жан-Франсоа Бонер – 22, а германецът Андрес Ритер – 1. Единственият български депутат в залата бе Емил Радев, но той се въздържа от гласуване. Колегите му Асим Адемов, Сергей Станишев и Филиз Хюсменова бяха заместени от евродепутати от други страни членки. Вчера румънката спечели вота и в комисията по бюджетен контрол. Сега двете комисии ще изпратят писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което ще го уведомят за решението си, предаде БНР.

  Според депутата Емил Радев няма да се стигне до вот в пленарна зала, а директно ще се преговаря със Съвета. Там ситуацията се оказва по-сложна, тъй като при вота миналата седмица той постави на първо място Бонер, а на второ с еднакъв резултат – Кьовеши и Ритер.

  При вчерашното си изслушване Лаура Кьовеши заяви, че в страната ѝ има опит да се посегне на независимостта на прокуратурата: „През цялото време в цялата си дейност бях независима и спазвах законодателството. Резултатите ми говорят за мен. В работата ни с колегите разследвахме членове на всички партии, а не само на една. Разследвахме и богати хора с влиятелни позиции и това беше, защото бяхме независими. Много е важно да кажа, че независимостта беше гарантирана от закона. В момента обаче има опити тя да се ограничи. За да се разследва корупцията по високите етажи на властта или измамите с еврофондове, е много важно да има независимост“.

  Единствено Кьовеши от всички кандидати получи аплодисменти. Същевременно ѝ бяха отправени доста остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тропане по банките. Един от тях я попита получавала ли е награда от ЦРУ, на което тя отговори, че има награда от „Сикрет сървис“ за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско гражданство за това. Други евродепутати обаче заявиха, че не вярват на нито една дума от негативната кампания срещу нея и я поздравиха за проявения кураж.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg