• Варна
  3°
  разсеяна облачност
  Влажност: 64%
  Вятър: 3m/s NNE
  НАП проверява бензиностанциите на Марешки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  бензин, бензиностанция, нафта, дизел

  На този етап няма открити нарушения

  Бензиностанциите на лидера на партия “Воля” и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешни са обект на проверка от данъчни инспектори. Това заяви по-рано днес шефът на НАП Галя Димитрова, която присъства на среща между полицаи, данъчни и митничари във връзка с усилията на държавата за борба със сивия сектор в сферата на горивата, пише bTV.

  По думите на Димитрова на този етап няма открити нарушения в обектите на Марешки.

  Тя посочи и че укритите данъци от бензиностанции, които са манипулирали данните си за миналата година, възлизат на 5 милиона и 300 хиляди лева.

  “Ние осъществяваме денонощен мониторинг и на изход, и на вход в данъчните складове, в бензиностанциите. Там има много установени случаи от колеги, в които се манипулира нивомерната система, касовите апарати”, допълни шефът на приходната агенция.

  На въпрос дали в ценовата политиката на веригата бензиностанции може да има нередности, тя заяви, че съществуват търговски механизми, които позволяват горивата да се купуват по-евтино на едро.

  На срещата министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че към момента се проверяват 16 обекта. В хода на срещата не стана ясно кои обекти точно се инспектират от властите.

  Все пак Маринов посочи, че за проверяваните обекти има подадени сигнали, но без конкретика.
  “Явно има напрежение в бранша, получаваме различни сигнали”, призна силовият министър.

  Началникът на междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата Петър Чергов обяви, че на срещата с участието на ръководители на областните дирекции на МВР, началници на сектор “Икономическа полиция”, служители на ГДБОП и митниците, се е обсъждало създаването на национална карта на обектите, в които се извършва разпространение на горива.

  “Въпреки задължението на търговците за подаване на информация към НАП и митниците, се оказа, че има такива, които успяват да заобикалят правилата”, констатира Чергов.

  Представителите на различните институции предоставиха данни за 2018 година – 13 спецоперации на територията на цялата страна, 141 проверени обекта, 247 установени нарушения, 3 досъдебни производства, 955 000 литра неотчетено, но продадено гориво, както и други 724 000 литра конфискувано гориво.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg