• Варна
  12°
  ясно небе
  Влажност: 50%
  Безработицата в еврозоната в началото на 2019 г. – по-ниска от очакваното
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Еврозона

  Инфлацията в еврозоната нарасна до 1,5% през февруари, спрямо 1,4% през януари, докато безработицата в зоната на единната валута остана стабилна на 7,8%, сочат данни на Евростат. Временната инфлация е в съответствие с очакванията на анализаторите, но цифрата за безработицата е по-добра от консенсусната прогноза от 7,9%. Равнището на безработица от 7,8% през януари и декември е на най-ниското ниво, регистрирано в 19-те страни на еврозоната от октомври 2008 г., предаде Нова телевизия.

  Междувременно 28-членният Европейски съюз регистрира безработица от 6,5% през януари, от 6,6% през декември 2018 г. и от 7,2% през януари 2018 г. В Чехия е най-ниският курс – 2,1% през януари тази година. Следва Германия с 3,2%.

  Най-много незаети през първия месец на тази година е имало в Испания – 14,1% и Италия – 10,5%. Гърция пък регистрира най-висока безработица през ноември – 18,5%.

  В сравнение с предходната година нивото на безработица е спаднало във всички страни-членки, с изключение на Дания и Малта, където тя остава стабилна.

  По отношение на инфлацията Евростат обяви, че най-висок годишен темп има в енергетиката през февруари – 3,5% в сравнение с 2,7% през януари. Следват хранителните продукти, алкохол и тютюн с 2,4% в сравнение с 1,8% през януари. В сферата на услугите тя възлиза на 1,3%, при 1,6% през януари, докато при неенергийните промишлени стоки е 0,3% – стабилна в сравнение с януари.

  Годишната инфлация все още е далеч от целта, поставена от Европейската централна банка, която вижда процент малко под 2% през годината като знак за добро икономическо здраве.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg