Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Толерантността на нашенеца е мит – на дъното сме в Европа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Кадър: Bulgaria on air
Кадър: Bulgaria on air

България е сред най-нетолерантните страни в ЕС. Колкото по-бедна е една държава, толкова повече гражданите ѝ не търпят близо до себе си хора, различни по етнос или религия. Това показва ново проучване на Университета в Невада, събрало данни от допитвания, обхванали общо 450 хил. души в 100 страни.

По-надолу в класацията на европейските държави са само Литва, Естония, Румъния и Чехия. Най-толерантни сред държавите от ЕС са Швеция, Испания, Франция и Дания, а на първо място от стоте страни, за които има данни, е Аржентина – главно заради голямата търпимост към различните раси и религии.

“Това не е изненада за никого. Отдавна е ясно, че толерантността на българина е мит. Социалната дистанция между различните етноси в страната ни се увеличава все повече”, коментира пред Bulgaria on air политологът Петър Чолаков. Журналистът Юлиана Методиева обаче изрази мнение, че това е “един несръчен PR” на демократичните правителства.

“Освен бедността, това, което увеличава дистанцията в обществото ни, е отношението към различните. Непрестанно се наблюдава влошаване на отношението към хората с друга сексуална ориентация, към ромите, мюсюлманите, бежанците”, отбеляза Методиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *