Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Проект за предоставяне на облачна услуга в Игнатиево очаква европари
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

проект село

10 варненски проекти са сред класираните по подмярка „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Това стана ясно след приключването на предварителната оценка на проектните предложения за услуги и производство, съобщиха от Областния информационен център-Варна.

С европейски средства може да бъде изграден високотехнологичен център за предоставяне на изчислителна мощност тип облачна услуга в град Игнатиево. Сравнително високо са оценени и проекти за създаване на дом за възрастни хора и за център за дневни грижи за деца в Аврен. Шанс да бъде осъществено с европейски средства има проектно предложение за изграждане на ветеринарна клиника в авренското село Приселци. В списъка с допуснати са и проекти за дом за възрастни в село Черковна и за развитие на здравни услуги в с. Храброво, Провадийско, както и за предоставяне на широколентови високоскоростни услуги в общините Дългопол и Долни Чифлик.

Сред проектите, които отговарят на критериите и имат шанс да бъдат реализирани на територията на Долни чифлик, са създаване на дом за настаняване на възрастни хора в село Солник; строителство и обзавеждане с машини и оборудване на автомивка, автодиагностичен център, магазин за авточасти, пункт за годишни технически прегледи в имот собственост на инвеститора в землището на с. Пчелник; изграждане на автоцентър в общината. Инвестиционното предложение “Изграждане на обект за търговия на лекарствени и фармацевтични продукти, с. Ветрино, община Ветрино“, също е сред получилите сравнително висока оценка според критериите за подбор.

Сред предварително класираните проекти, свързани с производството, са „Създаване на пекарна за производство на тестени и сладкарски изделия в с. Любен Каравелово, община Аксаково“, „Инвестиции в производство на бетонови изделия в община Дългопол“ и „Създаване на пекарна в с. Лопушна, община Дългопол“. Според условията за кандидатстване реализацията на всяко проектно предложение ще доведе до наемането на поне трима души от съответното населено място, допълват от ОИЦ-Варна.

Инвестиционните предложения бяха подадени през Информационната система за управление и наблюдение на средствата (ИСУН2020) от ЕС по процедурите чрез подбор „Развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности“ и „Производство на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз”. По първата процедура кандидатите получават финансиране за услуги, които обхващат не само всички сектори на икономиката, но и такива с обществено-социална насоченост. Сред тях са грижите за деца, за възрастни, за хора с увреждания, здравни услуги, обучение и други. По процедурата подкрепа получават и дейности, свързани със създаване и обновяване на работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения за селското и горското стопанство.

Финансират се още архитектурни и инженерни дейности, счетоводство, деловодство и одиторски и технически услуги, както и ветеринарни дейности. По втората процедура се финансират дейности като изграждане или подобрения на недвижимо имущество, закупуване на машини и оборудване, закупуване на земя, необходима за изпълнение на проекта, закупуване на сгради, създаване на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи. Финансиране получават проекти в сектори като производство на хранителни продукти, напитки, облекло, мебели, химични продукти, хартия, производство на компютърна и комуникационна техника и др.

Всеки кандидат по процедурите по подмярка „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ може да провери заявените и присъдени точки след предварителната оценка по критериите за подбор. Общият бюджет на двете процедури по подмярката е 127 127 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *