• Varna
    13°
    тъмни облаци
    Влажност: 93%
    Вятър: 2m/s NE
    Варненски кулинари покориха Солун
    Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

    kulinar

    Шеф-инструктор и студенти на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт във Варна спечелиха 1 златен и 2 сребърни медала от 11-тото Южноевропейско кулинарно състезание, което се проведе в град Солун, Гърция в периода 1-4 март 2019 г.

    Престижното събитие се организира на всеки две години от Асоциацията на готвачите в Северна Гърция в сътрудничество с Международния изложбен и конгресен център HELEXPO в Солун и под егидата на Световната асоциация на готварските общности (WACS).

    В условия на жестока конкуренция с участници от Гърция, Сърбия, Турция, Кипър, Украйна, Латвия, Монголия и Тайван, нашите кулинари завладяха жури и публика и грабнаха медали и в трите категории, в които участваха. Участниците от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт бяха единствените представители на България.

    Шеф-инструктор Калоян Колев безкомпромисно взе златото и титлата Шеф на годината 2019 с чинията „Пролетна градина“, включваща печено агнешко филе, гриловани зелени аспержи, сос Холандез, почва от ръжен хляб, лилав карфиол, пюре от спанак, микро киселец и микро грах.

    В категорията “Сладкарство” студентката Кристина Димитрова представи два десерта и спечели сребърен медал. Тя впечатли с великолепна презентация на “Български вкусове” – мус от лимец, лавандулов гел, пясък от бял шоколад, гел от мед и бисквити, както и деконструиран щрудел от ябълков крем, хрупкави кори, карамелизирана ябълка с лайка и захар Мусковадо, канелена пяна, орехов гел и малини.

    Студентът трети курс Ив-Анджело Николов също беше блестящ в представянето си, презентирайки ципура с пюре от целина, глазирани бейби моркови, сос велуте с червено песто, задушена цикория, пудра от цвекло и чипс от пармезан. Той спечели сребърния медал в категория Млад готвач на годината и затвърди успешното представяне на отбора.

    Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт подготвя студенти за професионална кариера в сферата на ресторантьорството и хранителната индустрия. Това е единствената акредитирана програма на ниво висше образование в Източна Европа, която води до степен Бакалавър при успешно завършване на обучението.

    Програмата се води изцяло на английски език от кулинарни експерти с различен културен и международен практически опит. Ключова роля в обучението заемат и задължителните за подготовката стажове във висококатегорийни ресторанти, голяма част от които с категоризация Мишлен  – една, две или три звезди, във Франция, Испания, Португалия, Холандия, Великобритания, Германия и др.

    kulinari

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *