• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 49%
  Вятър: 2m/s N
  Иван Портних се срещна с експерти по контратероризъм от Румъния и Израел
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

  Кметът на Варна Иван Портних  се  срещна днес с проф. д-р Раед Арафат, държавен секретар на Румъния по въпросите на природни бедствия, масови поражения и тероризъм и директор на департамента по спешни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Румъния, и с д-р Ури Бен Яаков и Етай Хандман – от Международния институт за борба с тероризма от Израел. Гостите бяха водени от проф. Красимир Методиев, почетен консул на Израел във Варна, а на разговорите присъства и Тодор Иванов, зам.-кмет на община Варна.  Експертите участват в семинар „Организация и управление при бедствия и кризи с голям брой пострадали” в Медицинския университет, в който се включват много лектори и стажант-лекари.

  Кметът Иван Портних подчерта, че оценява високо инициативата на ръководството на Медицинския университет и персонално на проф. Красимир Методиев за провеждането на този форум. „Вярвам, че това събитие е много полезно и за експертите, и за община Варна”, каза той. Кметът допълни, че общинската администрация е мотивирана да работи за стратегия, която да интегрира всички съществуващи системи, имащи отношение към сигурността, бедствията и авариите. „Мотивирани сме да работим за създаване на пилотен кризисен център, който да събира и координира дейностите на всички служби при подобни ситуации”, каза кметът Иван Портних. Той даде пример с ВВМУ „Н. Вапцаров”, което има разработена програма за мониторинг на петролните разливи в Черно море. Във Варненския свободен университет „Черноризец Хлрабър” пък са направени стъпки за създаване на Черноморска академия за сигурност, с направления  киберсигурност и интелигентни системи за защита на населението.

  Проф. д-р Раед Арафат сподели, че подкрепя една такава инициатива, която обаче изисква много време и усилия на всички заинтересовани страни. „Не е лесно да се координират и обединят различните служби и ведомства, действащи при масови бедствия и кризи. Решението би могло да бъде създаване на нова структура, която да ги обедини регламентирано”, заяви той. Професор Арафат представи накратко опита на Букурещ по темата, като подчерта, че финансирането на дейността е държавен приоритет, реализиран с европейски средства. „В България Варна и Русе имат потенциал да бъдат градове, в които да бъдат реализирани пилотни проекти за внедряването на интегрирана система за управление и координация на действия при бедствия и кризи”, допълни проф. Арафат.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg