• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кога да потърсим помощта на логопеда?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Карин дом
  Снимка: Карин дом

  Няма възрастово ограничение, от което да започва работата с логопеда. Тя може да стартира веднага след раждането на детето. Това заявяват специалистите на Карин дом във връзка с Международния ден на логопеда, който се отбелязва на 6-ти март. Ако родителите имат притеснения относно развитието на техните деца в областите: кърмене, хранене и пиене, игра, адаптивни умения, комуникация и/или езиково-говорно развитие, по-добре е да потърсят помощта на логопеда. Важно е логопедичната работа да започне възможно най-рано, отбелязват експертите.

  Логопедът е специалист, от когото родителите могат да потърсят подкрепа още от раждането на детето. Хубаво е родителите да обръщат внимание как детето общува с думи, с вокализция, с жестове. Ако усетите, че нещо не е както трябва или пък се затруднявате в постигането, логопедът или консултантът по ранно детско развитие ще ви помогнат да разберете дали вашето притеснение е основателно и ако е така, как може да стимулирате развитието на детето в този момент

  Задавайте свободно въпросите си и правете коментари – това е ценно и за двете страни. Колкото по-рано получите отговор на въпросите си, толкова по-бърза и успешна ще е вашата подкрепа.

  Ето и няколко важни съвета:

  -Общувайте максимално често с вашето дете!

  -Наблюдайте своето дете, за да „проучите“ какво харесва, как иска нещо и да го стимулирате в научаването на ново умение.

  -Бъдете винаги позитивни в общуването си с детето, защото това е основна стъпка в желанието и старанието му да общува.

  -Бъдете чувствителни към неговите емоции, преживявания и желания. Учете го как да ги покаже по начин, по който да бъде разбрано от всички.

  -Четете книжки и обръщайте внимание на това, което впечатлява детето, а не просто да прочитате история или приказка до край.

  Няма по-силна роля от тази на родителя, бъдете уверени и смели! Ролята на семейството като подкрепящо и стимулиращо е водеща.  Ролята на логопеда е да бъде ваша подкрепа.

  Ако вашето дете има затруднения в ранна детска възраст, потърсете опитен логопед или консултант по ранно детско развитие. Добре е по време на логопедичната сесия, родителят също да присъства и да участва активно, за да пренесе новите умения у дома. Важно е да усетите, че сте ценени, изслушвани и мотивирани“, препоръчва Николета Йончева, логопед и обучител във Фондация „Карин дом“.

  Николета Йончева има бакалавърска степен специалност „Слухово-речева рехабилитация” и е магистър по “Логопедия”. В момента е докторант в областта на семейно-медиирана ранна интервенция в Софийския университет „ Свети Климент Охридски“. Нейните професионални интереси са в областите: комуникация, хранене и пиене, жестов език, ранно детско развитие и семейно-медиирана интервенция. Николета  е сертифициран ABA и PECS терапевт.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg