Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Свободата е първа ценност за 81% от българските младежи
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Министерство на младежта и спорта
Снимка: Министерство на младежта и спорта

Българската младеж поставя на първо място по значимост на европейските ценности свободата. 81% от тях я поставят като доминираща ценност. 62% от младите пък посочват като значима демокрацията. Това става ясно от резултатите от национално социологическо изследване за нагласите на младите на възраст от 14 до 29 години, предаде news.bg.

По думите на проф. Петър-Емил Митев пазарната икономика вече заема предпоследно място в значимостта на ценностите. 45% от младите я смятат за значима. От основните резултати впечатлява нарасналото ценностно значение на солидарността. От 20% през 2014 г., то се увеличава до 53% през 2018 г.

Данните говорят, че е налице развитие към по-голяма социалност на новото поколение, без тя да е политизирана или да е придобила граждански импулс. Изследването обръща внимание и на тревожните проблеми сред младото поколение. Според изводите 50% от младите са обезпокоени от социалната несправедливост.

Като следващ важен проблем младежите посочват на едно равнище корупцията и нарастването на бедността. Близо 23% от младежите отбелязват като обезпокоително физическото насилие и безработицата. Според Първан Симеонов от “Галъп Интернешенъл” най-малко заплашени младите се чувстват от война и терористична атака.

По думите му тези процеси им изглеждат по-далечни. По отношение на семейния статус се наблюдава значително нарастване на юридическия брак като ценност. В България има значима промяна в сравнение с 2014 г. Тогава 60% от младите виждаха себе си в традиционен брак, а през 2018 те са с 10% повече.

През 2014г. 22% от младежите са залагали на връзката без брак, а днес те са със 7% по-малко. Това показва, че има една по-обща тенденция към “завръщане на брака”. Според резултатите в изследването брачната връзка е най-силно предпочитана сред висшите – 80% и студентите -61%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *