• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Каква е окончателната визия на новата библиотека на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: „Аркитектс фор урбанити”
  Снимки: „Аркитектс фор урбанити”

  Характерен белег на сградата ще е панорамният асансьор на южната фасада

  На покрива на новата библиотека във Варна ще има градина, в която сред зеленина посетителите ще могат да четат заетите книги.  От терасата ще се разкрива панорамна гледка към морето и града. Това обясни пред Дарик арх. Александър Минчев, който е локален партньор на холандското студио „Аркитектс фор урбанити”, спечелило международния конкурс. Проектът на сградата е готов и вече има издадено разрешение за строеж, като предстои да бъде обявена процедура за избор на изпълнител.

  Новата библиотека „Пенчо Славейков” ще разполага с най-новите технологични въведения и ще има 24-часова система за връщане на книги. Наред със зоните, в които ще се съхраняват и използват книгите, ще има и такива за социални активности и контакти. На партерното ниво ще бъдат разположени рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за обучение и семинари с шест самостоятелни зали, главна концертна зала с 200 места и бистро.

  Същинските библиотечни функции на сградата са организирани на горните пет нива. Там ще се помещават отделите за читателите от всички възрастови групи, като детският ще предоставя възможност за интерактивно обучение и игри. Множество индивидуални и групови читателски места ще бъдат разположени в различни зони на библиотеката. Авторите на проекта предвиждат обособяването на малки амфитеатрални подиуми, където да се провеждат неформални мероприятия  и беседи.

  Медиатеката ще е разположена на четвъртия етаж. Там посетителите ще могат да прослушват аудио записи и да преглеждат мултимедийната колекция. Основната читалня на библиотеката ще бъде на петия етаж. Над него ще се намира и кафене, от което ще има достъп до озеленената тераса на покрива.

  „Там ще има места за пребиване и четене на открито. Тази среда представлява компенсация на градинката, която ще бъде отнета при строителството на сградата. Обширният и зелен покрив е нововъведение в обществена сграда и сме много горди с него”, заяви арх. Александър Минчев.

  Библиотеката ще разполага с подземен паркинг за 300 автомобила. Достъпът до него ще е автономен и денонощен. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомобили и стоянки за 200 велосипеда.

  Характерен белег на сградата ще е панорамният асансьор на южната фасада. Проектът се характеризира с изчистен и монолитен дизайн. Стъпаловидният атриум осигурява впечатляващо обществено пространство в интериора на сградата и пряка връзка с нивото на улицата и града.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg