• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Митрополит Йоан дари инсулинова помпа и консумативи за 9-годишния Георги
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  митрополит Йоан дарение

  Варненският и Великопреславски митрополит Йоан дари инсулинова помпа от най-висок клас и консумативи за 3 месеца на 9-годишния Георги Андреев и паричната сума от 11 503, 40 лв. на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна за изследване на диабетни антитела при поставяне на диагнозата диабет тип 1 (инсулинозависим).

  „Това е наш дълг и няма място за похвали. По-скоро разбирам, че диабетът е състояние, което изисква повече грижи и особено ако засегне децата в ранна възраст това е голям проблем и носене на кръст от страна на родителите“, каза Митрополит Йоан по време на връчване на дарението.

  „Именно тези антитела потвърждават необходимостта от инсулиново лечение, което е много важно при диагноза на заболяването за засегнатите семейства. Диабетът засяга деца на всякаква възраст – от бебета до младежи. Всеки жест за подпомагане на тези семейства е от голямо морално значение. Благодарността е към всички, откликнали на призива на митрополита да дарят на неговия празник.“ Това заяви проф. д-р Виолета Йотова, началник на направление педиатрия в УМБАЛ „Св. Марина“-Варна.

  Георги Андреев е пациент на Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии за диабет (ЦИТАТ Д) в УМБАЛ „Св. Марина“, който бе открит през 2015 г. Инфузионните инсулинови помпи са иновативна, ефективна и скъпа терапия, която дава възможност на децата с диабет да водят нормален начин на живот. Благодарение на тях не е необходимо малките пациенти да спазват строг дневен режим и да бъдат подлагани ежедневно на множество убождания. Друго голямо предимство на помпената терапия е, че децата могат да се наблюдават от разстояние, което намалява престоя им в болница. В центъра за иновативни терапии и авангардни технологии в УМБАЛ „Св. Марина“  се лекуват деца с диабет на възраст от 0 до 18 години от цяла Източна България.

  Общата стойност на дарението, което направи Митрополит Йоан, е 17 617,40 лв., а средствата са събрани по време на 50-годишнината му, когато той е призовал гостите на личния си празник да дарят за каузата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg