• Варна
  6°
  ниска облачност
  Влажност: 93%
  Вятър: 4m/s E
  Учат варненчета да месят хляб и садят зеленчуци
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  зеленчуци

  Eдногодишен проект „Ние сме бъдещето – живот в хармония с природата” стартират варненският Фермерски пазар и Прогресивното училище в града. Инициативата е насочена към децата от предучилищен и първи клас в училището и има за цел природно образование, развитие на отговорно отношение към околната среда, осмисляне на живота в хармония с природата и ученето на място чрез реална практика извън класната стая и града. Запознавайки се с начина на съществуване и грижейки се за растения и животни, децата ще научат естествено какво се случва преди момента, в който виждаме храната в чинията на масата.

  Ще се запознаят и говорят с хората, които са пряко отговорни за произвеждането на тази храна и ще разберат колко труд, грижа и любов са необходими за получаването на качествена и вкусна храна. Проектът отговаря на Училищната изследователска програма, която предвижда изучаването не само на факти и умения, а и на конкретни концептуални разбирания за света, до които учениците достигат с подкрепа от учителите по метода на “водено откривателство”.

  С този проект децата ще осъзнаят концепцията за “свързаност” (Всички сме свързани с всичко) и “отговорност” (ние сме отговорни за всички свои дейности и последствията от тях). Учениците ще усъвършенстват и ключови качества от Профила на ученика на International Baccalaureate, които училището развива в начален етап: грижовни и отговорни.

  Проектът започва на 29 март т. г. и ще се реализира през настоящата календарна година /март-декември/. Ще се провежда един път месечно по време на учебните занятия на учениците. Децата ще посещават ферма или земеделски производител в региона, който отглежда екологично чисто растения или животни. Ще садят зеленчуци, ще учат как се прави меда и ще присъстват на събирането му от пчелните кошери, ще се погрижат за пасищни животни и ще наблюдават /участват/ в процеса на доене и правене на млечни продукти, ще месят и пекат хляб, и други подобни дейности.

  Съвременните поколения растат с представата, че е добре да имаш много и от всичко, че технологиите и финансовите средства са единствените, които осигуряват свобода и самоотъждествяване. Че опазването на околната среда е нещо далечно, което не зависи пряко от отделния човек. Че всичко може да се подмени с ново и източниците са неизчерпаеми. Тези възприятия не са свързани пряко с природата, смятат от Фермерски пазар – Варна, заради което и предлагат на училището да осъществят съвместно проекта. От там прегръщат идеята на драго сърце.

  Сред основните цели на проекта е въвличането на децата в положително отношение към засяването и отглеждането на плодове, зеленчуци и животни. Развитие на позитивна нагласа към околната среда и водене на здравословен начин на живот. Възпитаване на отговорно поведение и ангажираност с проблемите на опазването на природата. Запознаване с производството на чисти, натурални и екологични храни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg