• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Издирван за измама иранец задържан във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  арест

  Варненският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и взе временна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок до 40 дни на издирван за измама иранец. 58-годишният Мосайби Саид Х. се е отклонил от правосъдието на Ислямска република Иран и е бил издирван от Интерпол за извършена измама през лятото на 2017 г.

  Мосайби събрал огромна сума пари от жертвите на измамата, за да ги снабди с официални български разрешителни за пребиваване. Това престъпление по Наказателния кодекс на Иран се наказва с лишаване от свобода до 7 години и давността на деянието не е изтекла. Измамата е престъпление и по българския НК и се наказва с лишаване от свобода до 6 години.

  58-годишният иранец е бил задържан на 20 март тази година във Варна. Той притежава разрешително за продължително пребиване на чужденец в България, издадено през юли 2017 г. и валидно до 2021 год.

  Съдебните власти на Ислямска република Иран са декларирали намерението си да екстрадират своя гражданин в родината му. Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg