• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Учени от БАН категорични: Канабисът убива рака
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  канабис

  Екстракт от канабис доказа силна антитуморна активност при инвитро експерименти. До такива изводи са достигнали учени от БАН, а резултатите обяви доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология, съобщи пресцентърът на академията.

  Нейният екип работи по националната научна програма “Иновативни нискотоксични и биологично активни средства за прецизна медицина” – БиоАктивМед. По програмата БиоАктивМед работят учени от 7 института на БАН и 5 университета. Целият мащаб на проектите по програмата ще бъде представен на 26 март.

  Първите резултати са станали факт, след като учените третирали с канабидиол – екстракт от канабис 9 линии туморни клетки – от млечна жлеза, бял дроб и шийка на матка, предаде dnes.bg.

  Природното вещество е показало ясно токсично действие върху клетките, съизмеримо с това на синтетичните цитостатици. Екипът изследователи изрично уточнява, че канабидиолът е купен от чужда фирма, тъй като в България той е забранен. Учените се надяват това ограничение за научни цели да се преосмисли.

  Доц. Угринова каза още, че по проекта биха могли да бъдат разработени хранителни добавки, които да подсилят ефекта на конвенционалното лечение. Тя не скри, че се надява някой ден да се стигне до клинични изпитания за лекарствен продукт.

  Предстои да се изследват екстракти от гинко билоба, мащерка, тинтява, коча билка, салвиа, българския ендемит Betonica bulgarica и лимфа от охлюви рапана и хеликс. При всички тях ще се търси освен противотуморен ефект, но и действието им върху инфекциозни и невродегенеративни заболявания.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg