• Варна
  7°
  тъмни облаци
  Влажност: 65%
  Вятър: 7m/s SE
  При основаването на ВТГ през 1904 г. са кандидатствали 280 човека, а са приети само 37
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Варненска търговска гимназия

  Това каза директорът на гимназията Жечка Георгиева

  При основаването на училището през 1904 г. са кандидатствали 280 човека, а са приети само 37. Това каза за ИА Фокус директорът на Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ – Жечка Георгиева.

  Тя обясни, че училището е създадено на 6 септември 1904 г., като първата сграда на гимназията се е намирала на мястото на Икономически университет – Варна.

  „Самото училище възниква по предложение на Търговската камара, защото в началото на 20 век започва да се развива доста бурно търговията и предприемчиви българи усещат, че има нужда от образовани хора. Първия директор е бил Цани Календжиев – един много достоен мъж, който между другото освен, че успява да открие и управлява училище, е човека, който разписва първите учебни планове и програми“, разказа Жечка Георгиева.

  Тя каза още, че въпреки възникналото по-рано Търговско училище в Свищов, там са работили без установени учебни планове, а подобен вид документи се създават за пръв път във Варна. Първият колектив на гимназията е бил от 7 мъже, които според Жечка Георгиева, те са издигнали името на училището през годините.

  „Разбира се, с много малко ученици е започнало, защото обучението е било платено. Но въпреки, че е било платено, желаещите да учат тук като ученици са били 10 пъти повече от хората, които са били приети“, посочи директорът.

  По думите й, част от първите дисциплини, които са се изучавали от възпитаниците на гимназията, са били основно търговски дисциплини, счетоводство и статистика.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg