• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Кандидатстването след 7 клас излиза по-солено от това за университет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ученици, класна стая, училище

  Kурсовете за подготовка за изпитите след седми клас, с които се кандидатства в гимназия, излизат по-скъпо, отколкото преговорът на материала за матурите в 12-и клас, които пък служат за вход в университет, сочи проверка на “Монитор”.

  За целогодишно обучение от общо 120 учебни часа по български език и литература или математика родителите на кандидат-гимназистите трябва да броят 3 вноски от по 260 лв. или общо 780 лв. За преговор от 104 учебни часа на граматика и литературни произведения от 11-и и 12-и клас пък зрелостниците ще платят 640 лв., или със 140 лв. по-малко.

  Ако ученикът се подготвя и по двата предмета – български език и математика, има намаление в курса. Така обучението му може да излезе само 1194 лв., а родителите ще си спестят 370 лв. Доста по-солено ще им излезе, ако плащат отделно за всяко занимание, тъй като за 4 учебни часа трябва да броят по 32 лв. Така, ако детето посещава всички 120 учебни часа от курса, родителите ще трябва да броят общо 960 лв., или със 180 лв. повече от сумата на вноски. За зрелостниците пък 4 учебни часа излизат 36 лв. По този начин за 104 учебни часа ще трябва да подготвят 936 лв., или с 296 лв. повече, отколкото ако платят всичко наведнъж.

  В сайтове за частни уроци тарифите по математика варират от 6 до 30 лева, като най-честите оферти са за 10 и 15 лева на час. По български език и литература средната цена на урок е около 7-8 лв. Най-евтините предложения отново са 6 лв., но пък най-скъпите не надхвърлят 20 лв.

  Странни частни уроци дават учители в Благоевград. Те преподават математика във Facebook. Предложенията се описват в многото групи в социалната мрежа, като разговорите с изявилите желание преминават на лични съобщения.

  “Решавам задачи по: 1. Линейна алгебра; 2. Аналитична геометрия; 3. Математически анализ 1, 2 и 3; 4. Диференциална геометрия; 5. Числени методи; 6. Висша алгебра; 7. Висша математика 1, 2 и 3; 8. Математическо оптимиране; 9. Вероятности и статистика; 10. Училищен курс по алгебра и геометрия. За повече информация на ЛС.“, гласят част от офертите. Колко точно са даскалите, преподаващи частни уроци във Фейсбук, не е ясно, защото преди да се мине на лични съобщения, уроците се предлагат като безвъзмездна помощ.

  Онлайн подготовка за матурата по български език и литература или математика през мобилно устройство предлагат в различни сайтове за курсове. Така зрелостниците могат да се подготвят, пътувайки в градския транспорт или в парка. Предимството на този вид уроци е, че обучението не е обвързано с конкретно време. Учениците имат и възможност за многократно преглеждане на уроците, ако усетят, че са забравили нещо, или просто искат да са сигурни за нещо, когато се колебаят. Онлайн курсът включва опреснителна част по езикова култура, преговор на учебния материал от 11-и клас по литература и надграждане на актуалните знания от текущата подготовка в 12-и клас от училище, както и няколко часа подготовка за писане на есе, резюме и интерпретативно съчинение.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg