• Варна
  8°
  тъмни облаци
  Влажност: 57%
  Вятър: 7m/s SE
  Осуетиха трафик на тон кокаин от Латинска Америка до Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  кокаин

  Дрогата не е била предназначена за родния пазар, а за Белгия, Холандия и Великобритания

  Трафик на над тон кокаин от Латинска Америка до Варна е бил планиран през миналата година. Дрогата от Перу и Боливия е трябвало да бъде доставена до морската ни столица, но не е била предназначена за родния пазар, а за Белгия, Холандия и Великобритания. Това разкри прокурор Виолета Радева от Варненска окръжна прокуратура, пише Дарик Варна.

  Родните власти са знаели за подготовката на канала. Трафикантите са се опитали да направят трасе, като са пуснали пробен товар с информация, че съдържа кокаин, без вътре да има дрога.

  В крайна сметка пратката с над тон кокаин въобще не е тръгнала от Латинска Америка, тъй като доставката се е забавила, а организаторите на канала бяха задържани за контрабанда на над 16 тона прекурсори за производство на наркотици.

  “Налагаше се да действаме в условията на неотложност, за да заловим тези количества прекурсори”, изтъкна прокурор Радева.

  „Важното е, че бяха задържани организаторите на този канал, а не „бушони”. Тук бяха използвани български граждани, които или не знаеха за предназначението на този товар, или бяха зависими от наркотици и алкохол”, обясни прокурорът.

  От Окръжна прокуратура Варна определиха изминалата 2018-а като година на митническите разследвания. Регистрираните през миналата година митнически престъпления са 62, при 41 за предходната 2017 г. Най-значимото сред тях е именно опитът за трафик над 16 тона прекурсори, с които са щели да бъдат произведени амфетамини за над 225 милиона лева.

  По цени на „черния” пазар обаче амфетаминопроизводните са могли да послужат за производството на дрога за над 6 милиарда долара. На пристанище Варна-Запад прекурсорите бяха декларирани като почистващ препарат за прозорци.

  Подсъдими по това дело са двама холандци – на 55 и 50 години. Делото срещу започна през февруари и ще бъде гледано по общия ред, след като чужденците отказаха да сключат споразумение с прокуратурата и да получат по 10 години затвор.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg