• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Православната църква отбелязва Събор на Св. Арахангел Гавриил
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  80AB9E07-A078-4EE1-8316-DA26E344AB77

  Имен ден празнуват Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи

  Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. – “сила Божия”) е един от седемте архангели, т.е. “ангелоначалници”, представители на осмия ангелски чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

  Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19).

  В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

  В българското изкуство едно от най-оригиналните и известни изображение на архангел Гавраил е това на майстор-зографа, който е изписал стенописите в Боянската църква. Имен ден празнуват Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg