Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Скандинавско кино отново провокира варненци
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

plakat

Киномаратонът  „5 и 1|2 скандинавски визии за култура”  стартира за пети път във Варна. Тази година бутиковият формат ще представи филми на датския режисьор Ларс фон Триер, а екипът му е разширен с шестима младежи от кино школа “Братя Люмиер”, които участват и в една кампания,  насочена към насилието в обществото  под мотото „Изгони звяра“.

„Скъпа Уенди“, „Антихрист“, „Порейки вълните“ са сред филмите, включени в програмата.  „5 и „1|2 скандинавски визии за култура”  започва на 30 март и  продължава до 4 април, а екипът ще се отличава със специални значки. В последните три дни от събитието ще може да се види и изложба-кампания-инсталация в галерията на Тереза Зиковска на улица „Воден“ 25 във Варна.

Стартираме за пети път, защото вярваме, че скандинавското кино има своя публика във Варна, споделя варненският театрален критик и режисьор Елица Матеева, която е основен инициатор на събитието и допълва, че продължава упорито да търси истинските партньори и потенциалните меценати, за да балансира добрата програма с външни участници.

„Уви, градът и хората му не проявяват любопитство към този род проблеми. Варненската публика е като разглезено дете, което предпочита шоколадови вафли пред богат на витамини плод. Зрителите искат, но забравят, че всяка осъществена идея е вид усилие, за което се плаща висока цена. Моята цена е материалното благополучие, но пък вярвам, че все още има смисъл, защото общуването с адекватната публика е истинско  обогатяване.

Филмите на Ларс фон Триер са  тръбата на Ерихон, с която един мечтател, превърнал се в ироничен циник, успя да преодолее крепостите на ума, за да ни въведе с трясък в хаоса от емоции, разкъсващи наследниците на Адам и Ева.

Реших да се гмурнем в суровия свят на Ларс фон Триер, провокирана от текст, който трябваше да напиша за едно списание. Докато гледах  отново филмите на датския режисьор, имах чувството, че чук ме е ударил по главата. Тогава си казах, „нищо не трябва да се спестява на зрителите“, иначе съзнанието им ще е в перманентен сън. С Ларс сме родени през април, изданието на този малък, но ангажиран с важни послания формат – също. Тогава нека заедно да видим най-доброто от филмите на щурия датчанин!

И ако някой яде пуканки в салона, или пък, ако телефонът му звъни, то нека крикът, чукът , лопатата „проговорят“ в тъмното“, завършва Елица Матеева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *