• Варна
  17°
  тъмни облаци
  Влажност: 47%
  Вятър: 5m/s ESE
  Престъпленията от деца с ръст – наркотици, кражби…
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: flickr
  Снимка: flickr

  Има увеличение на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни. Наблюденията са от годишния отчет-анализ на ГД “Национална полиция”. Зам.-министър Стефан Балабанов обясни, че престъпленията от деца най-вече са свързани с наркотици, нарушения на обществения ред, кражби, посегателства срещу личността и грабежи.

  Той отбеляза още, че голяма част от родителите “абсолютно безотговорно се отнасят към това какво правят децата след училище”. По думите му децата са подложени на медийна агресия и достъп до всякакви сайтове, което също довеждало до увеличаване на противообществените прояви.

  За миналата година са регистрирани над 390 по линия на зоополицията. В сравнение с 2017 г. има увеличение с над 120 престъпления, като са разкрити около 20%. Обществото вече реагира и има отношение към престъпленията срещу животни, заяви гл. комисар Христо Терзийски, цитиран от БТА.

  Сериозен е проблемът с наркотиците. На ниво полиция е отчетен ръст на регистрираните престъпления с около 15-20%, като най-големият ръст е при марихуаната. Терзийски коментира, че полицаите в страната посочват наркотиците като първостепенна заплаха за обществото, а не кражбите и нападенията на възрастни хора.

  По темата с домашното насилие гл. комисар Терзийски каза, че ръст на такива сигнали няма. Зам.-министър Балабанов коментира, че адекватната защита на жертвите на домашно насилие може да се осъществи само тогава, когато цялото общество, съседите съобщават за него на съответните институции.

  Основно проблемът на полицията е нуждата от кадри. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отбеляза, че текучеството е голямо. Недокомплектът на цялото министерство е около 10-15%, съобщи той.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg